Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deşi s-a încheiat o nouă ediţie, dar legenda Atlantykron continuă

ro

14 Aug, 2013 19:11 1133 Marime text
După 24 de ani de tradiţie, Academia de vară Atlantykron a reuşit să ofere participanţilor experienţe noi, inedite, care le vor modela viitorul. În perioada 2-11 august, insula de la Capidava a găzduit peste 400 de tineri din întreaga ţară, dar şi din SUA, Italia, Macedonia, Republica Moldova, India, cu toţii reuniţi în cadrul Taberei Anuale de Artă, Cultură, Ştiinţă şi Creaţie. În mijlocul naturii, tinerii au avut prilejul să socializeze, dar şi să înveţe lucruri noi prin intermediul Programului organizat de către Centrul pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din Statele Unite, în parteneriat cu Fundaţia pentru Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură din Bucureşti, Asociaţia STRING şi Forum IT. Zilnic. în cadrul amfiteatrului natural amenajat pe insulă, participanţii au avut parte de cursuri şi conferinţe cu teme care aparţin domeniilor Ştiinţă şi tehnologie, Comunicare, Cultură, Futurologie şi Science Fiction, Artă, Sport şi jocuri ale minţii. Printre numele marcante ale celor care au susţinut cursuri, ateliere sau au coordonat dezbaterile se află Guy Djoken, preşedinte al Asociatiei Cluburilor UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru pace din SUA, scriitorul Roberto Quaglia, vicepreşedinte al Societăţii Europene de Science Fiction, scriitorul Alexandru Mironov, dr Florin Munteanu, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, dr Teodor Vasile, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative, scriitorii americani Jonette Crowley și Peter Moon, dar şi specialistul în Ozn Dan Farcaş.
          Experienţa marcantă, care va fi notată cu mândrie în istoria Academiei de vară Atlantykron, a fost oferită de conferinţa susţinută de astronautul Dumitru Prunariu. Într-un décor natural, primul şi singurul cosmonaut român, a răspuns tuturor întrebarilor și a povestit cum s-a desfășurat zborul în cosmos la care a luat parte în 1981. Cel mai important moment al serii a fost dialogul video dintre Dumitru Prunariu și Ravi Prakesh, reprezentant al NASA şi membru al misiunii Curiosity. Cei doi au comentat momentul cel mai important al anului, aterizarea robotului spațial pe Marte din dimineața zilei de 6 august. Robotul Curiosity, cel mai sofisticat modul automat trimis vreodată pe o altă planetă,a fost lansat pe 26 noiembrie 2011 şi a atins solul marţian după ce a parcurs o distanță de 570 de milioane de kilometri. Până în prezent, acesta a oferit numeroase date despre planeta roşie, iar cea mai importantă descoperire este o fostă albie de râu, care constituie dovada că în trecut mediul pe Marte ar fi fost propice vieţii.
De-a lungul anilor Proiectul Atlantykron a devenit un fenomen care a reuşit să atragă sute de membri, tineri din întreaga lume, care au devenit participanţi fideli ai Academiei şi sunt prezenţi an de an pe insula de pe Dunăre. Aşa cum spun şi coordonatorii, proiectul contribuie la formarea tinerilor deoarece activităţile anuale îi ajută să devină mai creativi, să aleagă un drum în viaţă. Chiar şi destinele lor pot fi influenţate, având în vedere că Atlantykron uneşte an de an oameni, formează prietenii, chiar şi familii.
 
Sorina Popa
Birou de presă şi PR
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii