Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Năvodari, oraşul cu unele dintre cele mai scăzute facturi la căldură

ro

09 Feb, 2012 23:40 1851 Marime text

Primăria condusă de primarul Nicolae Matei a reuşit achitarea plăţii, în avans, a combustibilului pentru luna viitoare. Potrivit primarului, demersul este unul prin care este asigurată căldura pentru apartamentele racordate la sistemul de stat, asta în condiţiile în care Guvernul nu trimite în teritoriu nici un ban pentru acest capitol. Este vorba de 30% din factura de aproape 11 miliarde de lei vechi.

Proiectul „Ideea mea şi norocul tău", iniţiat de primarul Nicolae Matei, un proiect unic la nivel naţional este tot mai cunoscut printre locuitorii oraşelor racordate la sistemul centralizat de distribuire a agentului termic. Proiectul este implementat, la Năvodari, cu succes, iar administraţia face, lunar, eforturi pentru achitarea, în avans, a 30% din factura aferentă lunii viitoare către UT Midia. „Pentru încălzire, Primăria plăteşte la sfârşitul lunii avansul de 30% către UT Midia. Este un fel de asigurare a faptului că vom primi combustibilul pentru luna ce urmează, că avem interesul de a menţine preţul stabilit, adică unul dintre cele mai mici din ţară", a declarat primarul orasului Navodari, Nicolae Matei despre acest demers. Întrebat despre sumă de bani este vorba, Matei a răspuns: „Lunar, vorbim de o sumă suprinsă între 3,5 miliarde de lei şi 5 miliarde, suma totală fiind de 11 miliarde + TVA".

Promovarea acestui proiect este de notorietate, însă, aspectul cel mai interesant priveşte valoarea facturilor pe care cetăţenii oraşului Năvodari, racordaţi la sistemul centralizat de distribuire a căldurii, le achită în fiecare lună. Astfel, conform calculelor, respectiv a preţului stabilit al gigacaloriei, care pentru această iarnă a fost stabilit la 150 lei + TVA, năvodărenii plătesc: pentru un apartament cu două camere, cu suprafaţa de 42,71 mp, factura este calculată la 307,8 lei, pentru o locuinţă de 3 camere, cu suprafaţa de 52,71 mp, factura este de 379,8 lei, iar pentru un apartament cu 4 camere şi suprafaţa de 62,71 mp, o familie din Năvodari plăteşte 451,9 lei, adică tot atât cât plăteşte un constănţean pentru factura la căldură pentru un apartament cu două camere!

În aceste condiţii, proiectul „Ideea mea şi norocul tău" înseamnă voinţă şi o bună colaborare între administraţia locală şi instituţiile implicate în implementarea iniţiativei primarului Matei. Tocmai pentru continuarea acestei colaborări, reprezentanţii adminsitraţiei locale Năvodari solicită o mai mare implicare a asociaţiilor de proprietari, mai ales că de la Guvern orice sumă de bani, la acest capitol, a fost sistată, iar autorităţile sunt nevoite să se descurce în plan local.

9.057 de abonaţi, beneficiari ai proiectului „Ideea mea si norocul tău"

Amintim că din programul „Ideea mea şi norocul tău" fac parte 9.057 de abonaţi la sistemul centralizat de distribuire a energiei termice. Toţi aceştia vor trebui să îşi ia angajamentul că în următorii doi ani nu se vor debranşa, în caz contrar vor trebui să restituie suma de bani ce se constituie gratuitate la factura de energie termică, iar tragerea la sorţi are ca scop să determine ordinea şi lunile în care locuitorii din Năvodari vor beneficia de scutirea totală la plata facturii pentru cele 250 de apartamente.

Potrivit regulamentului, lunar, sunt extraşi 300 de abonaţi, care beneficiază de acoperirea valorii facturii de energie termică pentru luna în care a avut loc extragerea; din aceştia un număr de 50 de abonaţi participă la extrageri lună de lună indiferent dacă în lunile anterioare au mai beneficiat de gratuitate, iar 250 de abonaţi vor avea gratuitate prin rotaţie.

# DEPARTAMENT MASS- MEDIA #

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii