Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Ponta are o înţelegere primitivă asupra economiei. Să lase locul altcuiva!

ro

20 Aug, 2013 11:16 858 Marime text

20 august 2013

Comunicat de presă
Victor Ponta are o înţelegere primitivă asupra economiei. Să lase locul altcuiva!
 
Partidul Mişcarea Populară îi atrage atenţia domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta asupra modului primitiv în care înţelege mecanismele economice. Domnul Ponta spunea ieri ca nu poate creşte încasările bugetare decât prin mărirea taxelor şi impozitelor sau prin tăierea salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Sperăm că aceasta este totuşi o simplă formulă retorică menită să acopere incapacitatea guvernului pe care îl conduce de a genera bunăstare economică.
 
Îl atenţionăm pe domnul Ponta, abia aterizat din vacanţa din Miami, că deja în sectorul privat firmele se închid, concediază personal sau reduc salariile lucrătorilor, fiind sufocate de condiţiile fiscale noi impuse de la începutul anului.
 
Domnul Ponta ar fi trebuit să înţeleagă după 68 de săptămâni de proastă guvernare că singurul mod durabil prin care pot fi crescute încasările bugetare sunt locurile de muncă. Mai multe locuri de muncă înseamnă mai mulţi bani încasaţi de la contribuabili.
 
Dar numărul de locuri de muncă nu a crescut în primul semestru al acestui an pentru că guvernul Ponta a reuşit să atragă MINUS 3.347 milioane lei din fonduri europene şi a tăiat constant de la capitolul investiţii, inclusiv la ultima rectificare bugetară. Investiţiile străine au scăzut şi ele cu 37%, din cauza încrederii scăzute a investitorilor în guvernarea USL, autoare a unei lovituri de stat în vara lui 2012.
 
Domnul Ponta ar fi trebuit să înţeleagă până acum că cele 21 de taxe şi impozite noi de la începutul anului nu au făcut decât să crească evaziunea fiscală, iar clientela politică a pus mâna pe structurile de control ale ANAF făcând cadouri fiscale apropiaţilor USL. Nu poţi să ai încasări mai mari la buget dacă nu eşti capabil, ca guvern, să ţii sub control evaziunea fiscală.
 
În fine, dacă domnul Ponta vrea să mai taie din cheltuieli pentru a obţine mai mulţi bani pentru investiţii, nu pentru asistenţă socială, atunci ar trebui înţeleagă faptul că prin procesul de reorganizare administrativ-teritorială ar face economii substanţiale la buget. Iar procesul de reorganizare administrativ-teritorială nu depinde de revizuirea Constituţiei, aşa cum lasă să se înţeleagă baronii locali, speriaţi că îşi pierd controlul asupra feudelor.
 
Aşadar, domnul Ponta ar trebui să înţeleagă că nu e nevoie să umbli la taxe şi impozite ca să generezi venituri mai mari la buget. E suficient să: 1.creezi locuri de muncă (prin atragerea de bani europeni şi investiţii publice), 2.controlezi evaziunea fiscală şi 3. să reduci cheltuielile de funcţionare a statului (prin reorganizarea administrativ-teritorială).
 
Dacă domnul Ponta ar urma această reţetă simplă, atunci toţi românii ar putea beneficia de avantajele unei economii stabile, încă aflată pe creştere, lăsată moştenire de guvernul Boc. Domnul prim-ministru nu dă însă semne că înţelege aceste lucruri simple şi nici nu pare preocupat să găsească soluţii pentru a scoate din impas economia. Un motiv în plus pentru Partidul Mişcarea Populară să îi ceară Premierului să lase locul unei persoane mai competente în fruntea Guvernului României.

Eugen Tomac
Președinte al Partidului Mișcarea Populară
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii