Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verzii acuză ANRM că serveşte intereselor companiilor străine

ro

30 Jan, 2012 19:07 886 Marime text
Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, atrage atenţia asupra recentelor decizii luate de Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), de a demara lucrările de explorare în vederea exploatării gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice. Pătruţi a mai spus că această tehnologie extrem de costisitoare va urma să beneficieze de subvenţii şi reduceri privind redevenţa statului. Considerăm că o asemenea decizie nu trebuie luată fără ca publicul să fie consultat, fără cetăţenii Romaniei, să fie în cunostiinţă de cauză cu riscurile pentru mediu şi sanătatea lor, şi fără ca Romania să dispună de o legislaţie în acest domeniu. Mai mult, considerăm că acum, când sustenabilitatea este prioritară, nu este oportună direcţionarea resurselor publice şi a finanţelor publice, în detrimentul susţinerii producerii de energii din surse regenerabile.
Este cu atât mai grav că nici la nivel comunitar, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracţionării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist, potrivit raportului elaborat de Direcţia Mediu Sănătate Publică şi Securitate Alimentară a Parlamentului Europen, în iunie 2011, raport care ar fi trebuit adus la cunoştinţa publicului de autorităţile române înainte de a lua aceste decizii.
Raportul experţilor europeni, atrage atenţia asupra pericolelor pe care metoda fracţionării hidraulice le prezintă pentru mediu si sănătatea oamenilor, pentru biodiversitate. În concluzie experţii propun Parlamentului European adoptarea de urgenţă a unei directive pentru activitatea de minerit şi reviziuirea altor directive cu referire la apă, depozitarea deşeurilor din minerit, zgomot, utilizarea substanţelor periculoase, Natura 2000, declararea riscului de accidente şi bilantul de mediu, care au o aplicabilitate directă în acest domeniu.
Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, ca să producă mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră.
Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării acestei metode. Guvernul român, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului trecut această activitate, în acest an Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare, în Germania în landul Westafalia-Renania de Nord Parlamentul local se pregăteşte să se adopte un Moratoriu în acest sens, iar în Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, activitatea este momentan suspendată.
Compania Chevron a anunţat că deţine dreptul de exploatare a gazelor de şist pentru perimetre din sudul Dobrogei, fiind solicitate şi în curs de avizare, şi alte perimetre atât de către Chevron, cât şi de către alte companii. Prima sondă de explorare va fi instalată în curând în apropierea localităţilor Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche, zone foarte vulnerabile, atât din punct de vedere al patrimoniului istoric (la Adamclisi) cât şi al turismului estival din celelalte două localităţi, unde un număr considerabil de oameni pot fi afectaţi, scăzând, totodată, potenţialul economic al acestei zone. Pe lista perimetrelor scoase la licitaţie se află zone din judeţele Bihor (inclusiv zona Băile Felix), Arad, Timiş, Tulcea, Constanţa, fără ca locuitorii sau autoritatile din aceste zone să fi fost consultate, şi fără a exista studii de impact de mediu.
Partidul Verde a transmis ieri Autorităţilor centrale, Premierului, Preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Preşedintelui ANRM, o Scrisoare deschisă (găsiţi textul anexat) prin care atenţionează asupra pericolelor la care se vor expune cetăţenii români în situaţia în care statul român nu stopează proiectul de exploatare a gazelor de şist prin metoda fractionarii hidraulice.
În ciuda legendei că exploatarea gazelor de şist din România poate reduce dependenţa de importul de gaze, realitatea demonstrează contrariul: pericolele la adresa mediului pe care aceasta procedura de extracţie le poate aduce. Se poate ajunge la poluarea apei freatice, având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii.
Verzii consideră că autorităţile române fac o gravă greşeală prin încheierea unui contract cu compania americană Chevron fără să fie organizată o dezbatere publică şi mai ales fără consultarea locuitorilor din zonele care vor fi afectate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii