Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Christian Gigi Chiru a susţinut în Parlament declaraţia politică „Copiii Constanţei au dreptul la sănătate!”

ro

29 Apr, 2015 14:28 961 Marime text
          Lipsa unui spital de pediatrie în Constanţa este, în opinia parlamentarului constănţean, încă o problema cu care se confruntă judeţul şi  oraşul de malul mării.
„Lăsând la o parte disputele politice sau neplăcerile create de actuala administraţie publică locală, trebuie să ne oprim atenţia asupra viitorului Constanţei, al României: copiii. Spitalul Clinic Judeţean Constanţa deserveşte drept spital regional, cazuri din mai multe judeţe fiind direcţionate aici. I se spune cea mai mare unitate sanitară a judeţului Constanţa însă, din păcate, în cei mai bine de 40 de ani de existenţă, Spitalul Judeţean a devenit motiv de dispute politice. Nu contest calitatea profesională a managerilor sau a medicilor, nu este aceasta intenţia mea. Însă, nu putem trece cu vederea faptul că multe dintre secţii sunt neîncăpătoare sau arată că acum 45 de ani, atunci când spitalul a fost dat în folosinţă. Mai mult, din punctul meu de vedere, fondurile insuficiente, aglomerarea cauzată de numărul mare de pacienţi şi de lipsa unor unităţi medicale specializate, cum ar fi un spital de pediatrie, sunt motivele pentru care s-a ajuns în situaţia actuală. Constanţa, unul dintre cele mai mari oraşe din ţară, reşedinţa unui judeţ cu aproximativ 700.000 de locuitori, are nevoie de un spital de pediatrie. Ca să nu mai vorbim despre nevoia înfiinţării unui spital regional”, a spus senatorul Christian Gigi Chiru în Parlament.
Acesta a subliniat că sistemul de sănătate de stat a pierdut, în Constanţa, războiul cu sistemul privat, ceea ce nu este normal sau corect pentru plătitorii de asigurări de sănătate.
„Cum îşi poate trata copilul în sistemul privat o familie cu venit minim sau mediu pe economie? Cum îşi pot permite părinţii aflaţi în această situaţie tratamentul necesar pentru vindecarea copilului lor? Ce pot face aceştia în cazul în care au mai mulţi copii? Mi-ar plăcea să cred că, atunci când vine vorba despre sănătate, reaua voinţă nu-şi are locul. Atât cea politică, dar mai ales cea administrativă. De asemenea, am speranţa că nimeni, în orice poziţie s-ar afla, nu şi-ar bate joc de viitorul copiilor noştri.
Mai mult decât atât, Constanţa are nevoie de o clinică de neonatologie la standarde europene. Este anormal ca viitoarele mămici să se teamă de o naştere „la stat” şi să plătească mii de lei pentru o naştere în sistemul primat de sănătate. Am aflat cu surprindere că spitalele private, în cazul unei naşteri cu probleme, redirecţionează cazurile tot spre Spitalul Clinic Judeţeană de Urgenţă Constanţa, chiar dacă părinţii plătesc sume impresionante pentru naştere”, a mai spus parlamentarul constănţean în declaraţia politică.
          Senatorul Chiru li s-a adresat şi parlamentarilor de Constanţa, pe care i-a invitat să ia atitudine: „Aceasta este o problemă care ne priveşte pe toţi, indiferent de convingerile şi de disputele politice. Copiii Constanţei, copiii noştri, au dreptul la sănătate! Este obligaţia noastră să rezolvăm această problemă!”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii