Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru deputaţi ai Partidului Mişcarea Populară au depus în Parlamentul României un proiect de lege privind reforma sistemului de sănătate

ro

13 May, 2015 19:55 1105 Marime text
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, împreună cu deputaţii Clement Negruţ şi Petru Movilă, au prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă la Parlament, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România.
 
Iniţiativa legislativă susţine reformarea din temelii a sistemului de sănătate, cuprizând reglementări complete cu privire la finanţarea şi organizarea acestuia, politica medicamentului, asistenţa primară, serviciile spitaliceşti şi resursele umane.
                                                                               
„România are nevoie de o lege actualizată şi europeană, în locul celei evident învechite, care şi-a dovedit ineficienţa. Sistemul de sănătate trebuie să plaseze în centrul atenţiei sale nevoile cetăţeanului. Jumătate din populaţia ţării noastre nu beneficiază de servicii de sănătate de calitate. Este o dramă, pe care nu o putem ignnora”, a spus Eugen Tomac.
 
Potrivit preşedintelui Partidului Mişcarea Poulară, proiectul de lege a fost elaborat acum doi ani de specialiştii Comisiei prezidenţiale pentru Sănătate. „Este o lege gândită de specialişti, nu de politicieni, îngrădiţi de interese. Clasa politică trebuie să conştientizeze că sistemul de sănătate de astăzi are nevoie de o reformă radicală, astfel încât românii să simtă, în mod real, o îmbunătăţire a serviciilor medicale”, a adăugat Eugen Tomac.  
 
Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, deputatul Clement Negruţ a menţionat că proiectul de lege prezentat urmăreşte modelul olandez, oferind soluţii pentru două dintre cele mai mari probleme ale sistemului de sănătate actual: monopolul şi subfinanţarea. „Monopolul este deținut în momentul de față de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pe de o parte, ca și colector al contribuțiilor la asigurări de sănătate, și Ministerul Sănătății, care contribuie și el, pe programe de sănătate, la bugetul consolidat al sistemului de sănătate în România. Prin proiectul nostru legislativ dăm posibilitatea apariției caselor private de sănătate”, a explicat Clement Negruţ. 
 
La rândul său, vicepreşedintele PMP, deputatul Petru Movilă, membru al Comisiei pentru Sănătate din Parlamentul României, a subliniat nevoia schimbării Legii Sănătăţii, întrucât cea care funcţionează în prezent este una anacronică şi deficitară. „Legea 95/2006 a fost adoptată prin asumarea răspunderii de către Guvernul Tăriceanu, fiind cea mai amendată lege, peste 1000 de amendamente până în momentul de faţă. Este nevoie de regândirea sistemului, iar legea pe care o depunem astăzi stabileşte echilibrul între satisfacţia pacientului, dar şi a celor care lucrează în sistemul de sănătate”, a afirmat Petru Movila.
 
Preşedintele PMP, Eugen Tomac a anunţat, de asemenea, că proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică, fiind disponibil pe site-ul Partidului Mişcarea Populară, www.pmponline.ro.
 
 13 mai 2015
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii