Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu stam in calea interesului personal al lui Cristian Preda

ro

16 Mar, 2012 22:43 935 Marime text

Cu tot respectul pentru dreptul lui Cristian Preda la opinii, fie ele si gresite, UNPR ii atrage atentia europarlamentarului PDL ca, din ignoranta sau cu rea-intentie, comite cel putin doua erori majore de logica in evaluarea relatiei democrat-liberalilor cu progresistii.

In primul rand, UNPR a declarat in nenumarate randuri ca nu vizeaza incheierea unei aliante la nivel national cu democrat-liberalii si ca va merge pe propriile picioare in aceste alegeri, avand liste proprii de candidati la consiliile locale si la consiliile judetene. Ceea ce se discuta in aceste zile intre PDL si UNPR nu este o alianta, ci un protocol de colaborare la nivel national. De asemenea, la nivel local, se discuta diverse formule de sustinere a unor candidati comuni, intr-o logica a parteneriatului pragmatic si nu a aliantelor ideologice. Spre stiinta domnului Cristian Preda, exista diferente semnificative intre aceste formule de colaborare, diferente care ne asteptam sa-i fie cunoscute, macar prin prisma pregatirii teoretice a domniei sale.

In al doilea rand, ii amintim domnului Cristian Preda ca de-a lungul carierei sale a fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu, a fost numit de catre Calin Popescu Tariceanu in functia de comisar guvernamental pentru Francofonie si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, s-a inscris in PDL in 2009 si, dupa o ascensiune „fulminanta", a fost pus in acelasi an pe lista de candidati democrat-liberali pentru Parlamentul European. Prin urmare, daca vorbim despre tradari si oportunism, discutia despre Cristian Preda poate fi cu siguranta una interesanta. Insa nu ne preocupa aspectele subiective de constiinta ale colegului de la PDL, ci ne ingrijoreaza entuziasmul cu care propaga in spatiul public discursul Opozitiei. Ii reamintim lui Cristian Preda faptul ca cei care au infiintat UNPR au plecat de la Putere, chiar din functii guvernamentale, direct in Opozitie.

Mai mult, de-a lungul ultimilor ani, UNPR nu a facut caz de functii sau de impartirea lor in interiorul Coalitiei.

UNPR nu a conditionat sustinerea sa pentru Guvern si, spre deosebire de Cristian Preda, nu a criticat pe blog sau aiurea nici Executivul condus de Emil Boc si nici pe membrii acestuia.

Asadar, ii solicitam domnului Cristian Preda sa-si reevalueze pozitia si sa o puna in acord cu logica si cu istoria politica recenta. O abordare de tipul „cine profita de cine" il pune in primul rand pe el insusi intr-o postura defavorabila. Faptul ca obsesia profitului il bantuie pe Cristian Preda poate fi un lucru de inteles, judecand dupa CV-ul domniei sale si dupa „profitul" pe care l-a obtinut ca urmare a functiilor in care a fost numit sau propulsat de PDL. Dar asta nu inseamna ca ceea ce este valabil in cazul lui Cristian Preda este valabil in cazul tuturor. Interesul personal nu este singurul motor al actiunii politice, iar noi, la UNPR, am facut dovada ca suntem responsabili si ca ne preocupa in primul rand interesul national si stabilitatea politica.

In concluzie, UNPR nu doreste sa profite de PDL si cu atat mai putin de Cristian Preda. Tinand cont de experienta si de bagajul electoral ale acestuia, nici nu ar avea cum. Ceea ce dorim insa este ca in bataliile electorale din acest an sa formam, impreuna cu partenerii de la PDL un front al responsabilitatii, impotriva populismului USL. Daca domnul Cristian Preda doreste sa faca parte din acesta, este binevenit. Daca doreste in schimb sa-si consume energiile in jocuri politice marunte, orientate spre beneficiul personal, atunci sa faca acest lucru intr-o maniera barbateasca. Nu UNPR sta in calea interesului si a obiectivelor politice personale ale domnului Cristian Preda. Obstacolul real ne pare a fi mai degraba ipocrizia de care poate fi suspectat colegul nostru de la PDL in eterna sa incercare de a-si face vocea auzita in Bucuresti.

Biroul de presa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii