Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a reglementat mecanismul de cooperare a sa cu Parlamentul in domeniul afacerilor europene

ro

19 Jan, 2012 17:02 612 Marime text
Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, un proiect de lege referitor la colaborarea dintre Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, astfel încât deciziile care se iau la nivel naţional în domeniul afacerilor europene să beneficieze de o cât mai largă susţinere.

Actul normativ cuprinde dispoziţii care permit, în primul rând, informarea exhaustivă a Parlamentului în legătură cu evoluţiile înregistrate la nivelul procesului decizional al Uniunii Europene. Astfel, Parlamentul poate solicita informaţii extinse privind proiectele de acte legislative aflate în curs de negociere la nivelul instituţiilor europene.

"Este un instrument absolut necesar, care va introduce un mecanism menit să asigure implicarea amplă a Parlamentului în procesul de formulare şi susţinere a poziţiilor şi intereselor României la nivelul Uniunii Europene", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a precizat că adoptarea acestui act normativ a figurat printre obiectivele pe care şi le-a propus la începutul mandatului şi care acum este îndeplinit.

Informarea Parlamentului de către Executiv presupune transmiterea tuturor informaţiilor considerate relevante pentru proiectele de acte fără caracter legislativ, la solicitarea Parlamentului.

În temeiul aceleiaşi prevederi, Guvernul transmite Parlamentului:

- lista mandatelor generale, observaţii şi propuneri, informări şi rapoarte privind participarea la reuniunile Consiliului UE şi ale Consiliului European;

- rapoarte de activitate şi rapoarte privind îndeplinirea obligaţiei de stat membru;

- programul legislativ legat de transpunerea sau de aplicarea directă a legislaţiei europene;

- stadiul transpunerii actelor normative ale UE în dreptul intern.

O altă prevedere se referă la procedura examinării parlamentare, care implică evaluarea pe fond a proiectului de act normativ european şi a mandatului/mandatului general elaborat de Guvern. Această procedură se finalizează cu o opinie a Parlamentului, cu caracter consultativ pentru Guvern. Executivul este însă obligat să motiveze în scris şi, după caz, oral, dacă se solicită de către Parlament, îndepărtarea de la opinia Parlamentului în mandatul susţinut în cadrul Consiliului UE.

Proiectul de lege aprobat astăzi de Guvern prevede, de asemenea, obligaţia ministrului responsabil sau, după caz, a ministrului Afacerilor Europene, respectiv a ministrului Afacerilor Externe, de a se prezenta la solicitarea Parlamentului pentru a fi consultaţi, pe durata examinării parlamentare.

De asemenea, există prevederi referitoare la rezerva de examinare parlamentară, care presupune că Guvernul informează Consiliul UE cu privire la declanşarea de către Parlament a procedurii de examinare în cazul în cazul în care Legislativul începe analiza unui propuneri legislative comunitare.

Actul normativ referitor la colaborarea dintre Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene reglementează, de asemenea, procedura de control de subsidiaritate şi proporţionalitate care finalizează, după caz, cu un aviz motivat în situaţia în care Parlamentul constată încălcarea principiului subsidiarităţii de către propunerile făcute de Comisia Europeană, respectiv cu o opinie care va constata conformarea documentului legislativ cu cele două principii - subsidiaritate şi proporţionalitate.

Proiectul de lege aprobat de Executiv cuprinde şi un capitol distinct în legătură cu controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului în cadrul Consiliului European.

Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii