Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Fundaţia Mişcarea Populară

ro

30 Apr, 2014 17:48 1318 Marime text
Fundaţia Mişcarea Populară a organizat duminică, 27 aprilie a.c., o dezbatere intitulată ”Starea economica a României în 2014 şi perspective pentru anul postelectoral”. Evenimentul s-a bucurat de participarea preşedintelui României, Traian Băsescu.
Totodată, au participat la dezbaterea Fundaţiei reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, personalităţi din societatea civilă şi mass-media, reprezentanţi ai mediului de afaceri, candidaţii la alegerile europarlamentare, care promovează în programul lor temele majore sprijinite de Fundaţia Mişcarea Populară şi lideri ai PMP. 
În discursul său despre starea economiei, preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra lipsei de realism în construcţia bugetară pentru anul 2014. “Guvernul şi-a propus în 2014 să aibă venituri în bugetul de stat de 217 miliarde. În 2013 s-au realizat 200 de miliarde pe fondul unei creşteri economice de 3,5% şi în 2014. Dacă o luăm strict statistic, ar trebui să spunem că pentru 17 miliarde ne-ar trebui o creştere de vreo 9%. (…) Nu poţi să ai de la un an la altul un asemenea salt în venituri în mod natural”, a spus șeful statului.
De asemenea, președintele Băsescu apreciază că Guvernul pune piedici economiei, crescând fiscalitatea pentru a-şi atinge proiecţia bugetară pentru 2014, un an cu două scrutinuri electorale.  “Ideea că o economie care a trecut prin criză cu eforturi formidabile şi cu costuri politice formidabile primeşte imediat ce se reechilibrează un set de 35 de taxe noi este greşită. Este ca şi cum ai trage frâna economiei”, a spus Preşedintele. 
O altă problemă semnalată de şeful statului o reprezintă deficitul fondului de pensii, care, potrivit acestuia, va creşte odată ce Guvernul va reduce CAS cu cinci procente. “În 2012, acest deficit a fost de 13,1% miliarde de lei, în 2013 a fost de 12,2 miliarde de lei, iar în 2014 este preconizat a atinge 12,5 miliarde de lei. Compar realitatea deficitului fondului de pensii cu anunţata intenţie de reducere a CAS-ului cu cinci procente”.  
Președintele țării a explicat că nu este un opozant al reducerii CAS, dar a precizat că dorește să înțeleagă de unde se va susţine această reducere de CAS, în condiţiile în care costul reducerii cu 5% a CAS-ului înseamnă 5,5 miliarde. ”Deci, la cele 12,5 miliarde deficit al fondului de pensii, ar mai trebui adăugate în cazul acestei reduceri de CAS alte 5,5 miliarde.” 
Preşedintele a arătat că soluţia pentru a reduce deficitul fondului de pensii este crearea de noi locuri de muncă. “Avem pentru 2014 şi 2015 alocaţi din bani europeni 105 milioane de euro destinate strict tinerilor. Tot în bugetul repartizat României, avem 460 de milioane de la Uniunea Europeană, tot pentru primii doi ani ai noului exerciţiu bugetar, deci 2014 - 2015, destinaţi celor defavorizaţi, pentru creare de întreprinderi mici şi mijlocii în zone defavorizate, în mediul rural”. 
În ceea ce priveşte fondurile europene, preşedintele Băsescu a remarcat că actualul guvern nu a semnat nici un contract nou pe infrastructură rutieră sau feroviară cu finanţare europeană.
“Ce s-a încasat au fost proiecte în derulare din timpul Guvernului Boc şi încă mai pot trăi şi anul acesta, dar nu la fel de bine ca anul trecut, din proiecte semnate în timpul lui Emil Boc”, a afirmat președintele țării, semnalând că, tototadă, problema incapacităţii Guvernului de a genera noi proiecte pe bani europeni, pe care îi vom şi pierde. de altfel, dacă nu-i utilizăm până la 31.12.2015. 
În sprijinul afirmației sale, președintele Băsescu a arătat, că pe primele patru luni absorbţia fondurilor europene a crescut cu doar 0,8%.: ”(…) Singurele contracte care s-au semnat au fost cele licitate în timpul Guvernului Boc şi care au fost în instanţă şi, odată pronunţările făcute, s-au mai semnat, anul acesta, nişte contracte”. 
Preşedintele a subliniat că pentru a reduce deficitele structurale este nevoie de continuarea reformelor statului, printre care şi reforma sănătăţii. „Aş vedea legea sănătăţii ca fiind un imperativ major. O nouă lege a sănătăţii. Eu am plătit un cost pentru intenţia de a promova o nouă lege a sănătăţii când tot sistemul mafiot din sănătate a stimulat bine Piaţa Universităţii pentru ca noua lege a sănătăţii să nu poată fi introdusă. Dar trebuie revenit pentru că ce s-a întâmplat la Spitalul de Arşi din Bucureşti nu este un caz izolat.”
Gazda evenimentului, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, este de părere că una dintre principalele probleme ale economiei româneşti este lipsa unei viziuni strategice în acest domeniu. Totodată, Marian Preda a afirmat că stânga politică este interesată ca cei mai mulţi cetăţeni să fie dependenţi de stat. Preşedintele FMP susţine că România are nevoie de o viziune strategică pe termen mediu şi lung, care să continue reformele iniţiate de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc.
Economistul Lucian Croitoru a remarcat, în discursul său, că economia are resurse proprii de a se finanţa, la nivelul firmelor. În acelaşi timp, Lucian Croitoru a subliniat că disciplina financiară este esenţială pentru a avea o economie stabilă.
“Stabilitatea economiei este un bun al tuturor şi ea trebuie menţinută, iar până acum acest lucru s-a reuşit. (…) Alte ţări nu şi-au dat seama de acest lucru, însă, finanţarea deficitului se poate întrerupe oricând, dacă se fac greşeli. S-a dovedit în 2010, 2011, 2012 că disciplina economică a dat rezultate şi este foarte necesară, a spus Lucian Croitoru.
Candidatul Mişcării Populare pentru Parlamentul European, Siegfried Mureşan, a susţinut, la rândul său, că măsurile de dreapta s-au dovedit eficiente în depăşirea crizei economice.
“După 5 ani de criză, putem vedea foarte bine acum ce măsuri au funcţionat. Sunt ţări în Europa, precum Spania, Portugalia, Irlanda – ţări care s-au aflat într-o profundă criză economică – şi în care acum constatăm că şomajul scade, se creează noi locuri de muncă, economia îşi revine. Acestea sunt ţări guvernate de partide de centru-dreapta, a spus Siegfried Mureşan.
Totodată, Siegfried Mureşan a subliniat că Uniunea Europeană este un bun partener pentru susţinerea tinerilor şi crearea de noi locuri de muncă, amintind de programul Erasmus pentru tinerii anreprenori.
 
 
 
Biroul de presa al Fundatiei Miscarea Populara
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii