Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa USB-27.10.2015

ro

27 Oct, 2015 14:48 991 Marime text
USB susţine decizia Asociaţiei 21 Decembrie
de a contesta hotărârea procurorilor militari privind dosarul Revoluţiei
 
Uniunea Salvaţi Bucureştiul îşi exprimă sprijinul faţă de anunţul Asociaţiei 21 Decembrie cu privire la decizia de a contesta hotărârea Parchetului Militar de clasare a dosarului Revoluţiei şi consideră că se impune reluarea investigaţiilor privind evenimentele sângeroase din 1989.
 
”Clasarea Dosarului Revoluţiei este revoltătoare şi reprezintă cel mai mare eşec al justiţiei române, care ar putea permite nepedepsirea celor ce se fac vinovaţi de crimele comise în `89. Un dosar cu peste 1.000 de morţi nu poate fi clasat pur şi simplu, nesocotindu-se principii de drept referitoare la imprescriptibilitatea crimelor împotriva umanităţii. Susţinem decizia Asociaţiei 21 Decembrie de a contesta hotărârea procurorilor militari, mai ales în contextul redeschiderii unui alt dosar, cel al Mineriadei. Aceste două dosare complexe ale justiţiei sunt indisolubil legate prin protagoniştii lor, dar şi în conştiinţa publică”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al USB.
 
Uniunea Salvaţi Bucureştiul face un apel la toate organizaţiile care au ca scop de a veghea la îmbunătăţirea actului de justiţie în România să monitorizeze atent deciziile judecătoreşti în aceste dosare, pentru a preveni orice tentative de imixtiune şi influenţare a justiţiei.
 
Reamintim că procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989 care a avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri. Parchetul Militar a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracțiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracțiuni de război contra proprietății și altor drepturi, respectiv infracțiuni contra umanității, reținându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.
 
S-a mai dispus clasarea sub aspectul infracțiunii de omor, tentativă de omor și instigare la infracțiunea de omor, precum şi clasarea sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, reținându-se că faptele nu sunt prevăzute de legea penală; clasarea sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe și instigare la infracțiunea de lovire sau alte violențe; clasarea sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală și instigare la infracțiunea de vătămare corporală;

 clasarea sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și instigare la infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, reținându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale sau existența autorității de lucru judecat, dar și existența unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea; clasarea sub aspectul infracțiunii de furt și distrugere; clasarea sub aspectul infracțiunii de ultraj; clasare sub aspectul infracțiunii de purtare abuzivă și instigare la infracțiunea de purtare abuzivă, reținându-se că a intervenit amnistia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii