Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Deputatul Gheorghe Florin intervine în problema contractelor de consultanţă juridică plătite de administraţia publică din banii cetăţenilor

ro

23 Oct, 2015 11:02 1421 Marime text
Deputatul UNPR Florin GHEORGHE i-a solicitat Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, doamnei Sevil Shhaideh, prin intermediul unei interpelări adresate în cadrul controlului parlamentar, să stopeze fenomenul sifonării banilor publici prin şmecheria contractelor de consultanţă juridică: „I-am adresat acestă săptămână o interpelare doamnei ministru Sevil Shhaideh, prin care i-am solicitat să opereze de urgenţă modificările necesare asupra actelor normative care permit batjocura banilor publici prin aşa-zisele contracte de consultanţă juridică. Deşi legea prevede în prezent că acestea se pot încheia numai pe cale de excepţie şi numai atunci când în instituţiile publice sau companii de stat nu există personalul specializat şi însărcinat să exercite serviciile juridice, aceste contracte, care duhnesc a bani daţi cu dedicaţie către „prieteni”, au devenit regula, iar companii de stat sau administraţii publice au ajuns să-şi dedice tot mai mult din resursele financiare către aceste contracte păguboase.”
Florin GHEORGHE consideră că prevederile din OUG nr. 26/2012 nu au adus nici un fel de beneficii instituţiilor şi bugetelor publice, ci au îmbogăţit case de avocatură şi prieteni ai decidenţilor: „Bun. Aş putea să accept că atunci când o instituţie publică vrea să câştige un proces important angajează o casă de avocatură prestigioasă şi chiar şi câştigă pentru cetăţeni, iar casei de avocatură îi revine un procent decent din câştig. Adică merge la sigur, cum spunem noi, românii. Dar, câte exemple avem în care aceste contracte au avut succes sau au adus beneficii?? Eu nu prea am întâlnit. Mă uit cu tristeţe cum la Primăria Constanţa se atribuie pe bandă rulantă contracte de asistenţă juridică păguboase, de sute de mii de euro bucata, în care municipalitatea iese de fiecare dată în pierdere. Să mai şi plăteşti ca să pierzi, asta chiar că este culmea batjocurii faţă de cetăţeni şi faţă de taxele plătite de ei.”
Deputatul UNPR ştie că dacă se vrea găsirea unei soluţii, se va putea înlătura această anomalie: „Ştiu bine care au fost argumentele pentru adoptarea unor astfel de prevederi în legislaţia actuală. S-a spus că angajaţii nu sunt capabili să se lupte pentru interesul public, sunt prost plătiţi, corupţi şi prost pregătiţi. Dacă mă gândesc la cazul retrocedărilor de la Romsilva, în care consilierii juridici, funcţionari publici, au fost mai buni decât avocaţi de renume şi au rezistat şi tentaţiei de a fi corupţi şi s-au bătut cu succes şi până la capăt în instanţă, eu cred că fiecare instituţie publică trebuie să aibă juriştii ei. Sunt mii de tineri bine pregătiţi, absolvenţi ai facultăţilor de drept de prestigiu, care nu îşi găsesc un loc de muncă bine plătit sau pleacă la muncă necalificată în străinătate. Cred că dacă ar fi salarizaţi corespunzător, pe criterii obiective de performanţă şi stimulaţi cu ratele de succes aceşti tineri ar face minuni şi ar aduce mult bine societăţii şi banului public. Am speranţa că şi doamna ministru Shhaideh a înţeles că sifonarea banilor publici prin şmecheria contractelor de asistenţă juridică chiar trebuie desfiinţată.”  a mai adăugat Florin GHEORGHE, deputat UNPR.
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii