Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TRAIAN BĂSESCU ÎȘI DEPĂȘEȘTE ATRIBUȚIILE CONSTITUȚIONALE

ro

11 Jun, 2013 19:48 834 Marime text
Traian Băsescu a ales un context complet nepotrivit și anume ceremonia de învestire a noilor judecători la CCR de luni seara pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la acțiunea de revizuire a Constituției. Președintele s-a obișnuit că poate da mandate Curții Constituționale, că opiniile și punctele sale de vedere se pot transforma automat în hotărâri ale CCR. Acesta este un fapt inacceptabil într-o societatea democratică și unul dintre motivele importante pentru care se impune o revizuire a Legii fundamentale, tocmai în sensul de a elimina complet si pentru totdeauna situațiile de blocaj instituțional care au existat în anii de mandat ai președintelui Băsescu. Decizia CCR cu privire la proiectul de revizuire a Constituției trebuie să fie una corectă, adoptată în termeni democratici.
După două mandate în funcția de conducere a statului în timpul cărora s-a îndepărtat cel mai mult de litera și spiritul Legii fundamentale, Traian Băsescu este cel mai puțin îndreptățit să dea lecții despre cum trebuie să arate noua Constituție.
Șeful statului ignoră complet capitole importante din noul proiect al Constituției, care aduc la zi Constituţia României, mai ales sub aspectul drepturilor cetăţeneşti, drepturilor individuale şi garantării lor. Afirmațiile potrivit cărora noua Constituție va fi una stufoasă reprezintă doar încercări de impunere a unei teme false și atragerea nemulțumirii electoratului față de coaliția aflaată la putere. Precizăm că în cadrul Comisiei de revizuire au fost extinse doar acele articole legate de drepturi și libertăți și au fost și vor fi clarificate în cel mai scurt timp capitole care urmăresc să reașeze dezvoltarea României pe un parcurs democratic. Acest demers de revizuire a Constituției reprezintă actualmente pentru USL unul dintre principalele obiective politice, mizându-se pe adoptarea noii Legi fundamentale până la sfârșitul anului 2013.
Traian Băsescu folosește din nou tema Constituției în interese proprii, afirmând că "revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuire. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. (...) Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului (...) Constituţia nu dă soluţii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii. (...) Nu ştim unde vrem să ajungem exact".
Lucrările în cadrul Comisiei de specialitate a Parlamentului, conduse de președintele PNL Crin Antonescu, demonstrează că procesul de revizuire a Legii fundamentale este unul de o totală transparență. Deciziilor, fie de admitere a unor amendamente, fie de respingere, au fost luate cu unanimitate sau cu majoritatea voturilor, așa încât este vorba de decizii consensuale în direcţia întăririi și diversificării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
 Statul nu este cu nimic blocat de elementele discutate până acum. Dimpotrivă, nevoia revizuirii Constituției a rezultat din situațiile repetate de criză și de blocaj generate de felul în care Traian Băsescu a interpretat Legea fundamentală în timpul celor două mandate pe care le-a avut.
La alegerile parlamentare din 2012, românii care au votat covârșitor USL și-au dat acceptul și pentru continuarea proiectelor Uniunii, implicit pentru principiile fundamentale enunțate pentru tema Constituției, respectiv păstrarea sistemului bicameral în cadrul Legislativului. În timpul alegerilor din 2012, românii au demonstrat, prin votul dat, că au înțeles faptul că toate proiectele lui Traian Băsescu au fost folosite în scop populist, propagandistic și pentru propriul său interes politic și nu pentru a rezolva nemulțumirile electoratuluia.
 
 
 
11 iunie 2013
  Departamentul de Comunicare PNL Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii