Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL Constanța observații cu privire la decizia CCR privind pragul de 30% la referendum

ro

27 Jun, 2013 20:48 718 Marime text
PNL Constanța consideră că, din punct de vedere juridic, CCR nu are drept de legiferare, putând doar să constate sau nu constituționalitatea unor legi. Nu este firesc ca CCR să se substituie Parlamentului și implicit voinței cetățenilor, cei în numele cărora acestă instituție funcționează. Reprezentanții PNL așteaptă motivarea Curții Constituționale în ceea ce privește Legea Referendumului, cu prag de 30%, aducând însă pe ordinea de zi o serie de observații necesare.
Constatăm că există o coincidență între decizia CCR de ieri și apelul insistent și explicit făcut de Traian Băsescu în ultima perioadă la CCR cu scopul de a împiedica practic revizuirea Constituției.
Din moment ce este constituțională prevederea cu pragul de 30%, nu înțelegem de ce trebuie să așteptăm un an de zile pentru ca acest prag să poată fi folosit? În acest sens este imperativ găsirea motivului pentru care suntem împiedicați să punem în aplicare imediat o lege care este declarată constituțională și exprimă dorința electoratului.
Ne este imposibil să acceptăm ideea că o lege este constituțională  sub condiție de timp,  oricare ar fi ea. Cu alte cuvinte, nu este deloc juridic și legal să spui că e constituțională daca referendumul se va face după un an, dar e neconstituțională dacă declanșezi procedura pe noua lege în 5 luni. 
Decizia CCR nu are implicații doar asupra revizuirii Constituției, ci și în ceea ce privește procesul de regionalizare.  Prin această decizie privind aplicarea referendumului cu prag de 30% de anul viitor, Curtea Constituțională blochează întreaga țară, pentru că blochează realizarea regionalizării.
Fără posibilitatea reorganizării administrative pe regiuni vom avea probleme serioase, privitoare la exercițiul financiar și la absorbția fondurilor europene.
Asemenea tertipuri ale CCR nu îi vizează pe Crin Antonescu sau Victor Ponta, nu vizează nici USL, ci creează niște probleme României și tuturor cetățenilor săi.
PNL și-a propus să aducă în prima ședință a USL subiectul referendumului și al revizuirii Constituției. Acest referendum ar putea fi organizat și anul viitor odată cu alegerile europarlamentare sau alegerile prezidențiale, dar o decizie în acest sens, respectiv pașii pe care îi vom urma în continuare, vor fi stabiliți la nivelul USL.
Indiferent de pragul de participare la referendum, intenția USL a fost de la început de a mobiliza cât mai mulți români pentru proiectul comun de întărire a statului de drept, de protejare a libertăților individului și de clarificare a raporturilor politice.
 
   27.06.2013               Gheorghe Dragomir, Președinte PNL Constanţa       
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii