Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii PNL şi PDL susţin prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere - 10.09.2014

ro

10 Sep, 2014 14:43 1124 Marime text
Stimaţi colegi,

Deşi Guvernul Ponta şi parlamentarii Puterii actuale s-au opus vehement, în sesiunea parlamentară trecută, adoptării iniţiativei legislative liberale privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, ACL a hotărât să susţină în continuare acest proiect.

În acest sens, după ce această propunere legislativă a fost respinsă pe 8 aprilie 2014, prin votul majorității controlate de PSD, noi am decis reluarea demersului nostru parlamentar în această sesiune, prin depunerea din nou, în această săptămână, a Iniţiativei ”Prima intabulare”, care este semnată de majoritatea parlamentarilor PNL și PDL.

Noi, parlamentarii ACL, considerăm că Proiectul legislativ este absolut necesar deoarece va permite facilitarea intabulării terenurilor agricole şi forestiere, folosind cu prioritate resurse financiare din accesarea fondurilor europene aferente exercițiului bugetar 2014-2020.
  Mai mult decât atât, precizăm faptul că sumele necesare vor putea fi suplimentate cu fonduri proprii ale Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau cu alte fonduri bugetare naționale.
  De asemenea, este foarte important de menţionat şi faptul că,  la prima intabulare, proprietarii nu vor suporta niciun cost, nicio taxă sau nicio cheltuială, indiferent de natura lor.
Mai trebuie spus şi faptul că în prezent, mediul rural se confruntă cu un mare număr de proprietari care nu au resursele necesare pentru a susţine costurile generate de lucrările cadastrale, iar fărâmiţarea terenurilor este una dintre marile probleme ale economiei agricole.
Din păcate, în acest moment, în România asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective.

Suntem convinşi că adoptarea iniţiativei respective va rezolve un blocaj pe piaţa imobiliară având în vedere că, în prezent, aceste terenuri neintabulate nu pot fi tranzacţionate, iar proprietarii care le deţin, dar nu fac agricultură - poate le-au moştenit, sau au făcut o investiţie imobiliară la un moment dat - vor avea posibilitatea de a reda aceste terenuri agriculturii româneşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii