Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este necesară o reglementare a situației incompatibilităților aleșilor locali

ro

25 Sep, 2013 13:49 756 Marime text
Partidul Național Liberal consideră că situațiile din legea ANI și din celelalte legi privind incompatibilitățile trebuie reglementate, întrucât riscă să genereze atât blocarea administrațiilor locale, cât și dispute juridice, din cauza interpretărilor divergente ale instanțelor. PNL vrea să aducă subiectul în atenția forului de conducere al USL, deoarece un număr important de aleși locali sunt afectați de această situație și trebuie găsite soluțiile pentru ca presiunea din această zonă să fie eliminată. Ne dorim ca aleșii locali să lucreze în interesul oamenilor pe care îi reprezintă, nu să rămână captivi în situații de incompatibilitate.
Milităm pentru discuții deschise implicând toate variantele posibile tocmai pentru a răspunde solicitărilor din cadrul rapoartelor pe MCV, care încurajează îmbunătățirea procedurilor și practicilor judiciare și revizuirea cadrului legal al ANI, în sensul unei funcționări mai coerente.
Numărul tot mai mare de aleşi locali declaraţi incompatibili de ANI demonstrează faptul că ceva nu funcţionează aşa cum ar trebui în acest sistem complex. În realitate, sunt 120 de primari în stare de incompatibilitate. Conflictul semnalat este între public şi public, când în mod normal reglementările în materie de integritate ar trebui să vizeze derapaje instituţionale ce privesc conflictul între public şi privat. Ceea ce e justificat să constituie stare de incompatibilitate e situaţia în care interesele private ale unei persoane care exercită o funcţie de autoritate publică şi interesele publice nu sunt în concordanţă. Mare parte din situaţiile prezente de incompatibilitate privesc împrejurări în care primarul, ca reprezentant al comunei, face parte, de exemplu, din consiliul de administraţie al societăţii de Apă şi Canal.
Până acum nu există nicio decizie irevocabilă, iar soluţiile instanţelor sunt contradictorii. Probabil că în momentul în care vom avea un număr mai mare de hotărâri pronunţate, iar tendinţa lor de a fi contradictorii se va menţine, cea mai bună soluţie va fi cea propusă de Ministerul Justiției şi anume un recurs în interesul legii, pentru a se da o dezlegare unei probleme de drept şi pentru a se asigura aplicarea unitară a legilor pe întreg teritoriul.
 
                
 
  25.09.2013                           Departamentul de Comunicare al PNL Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii