Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL - Legea dării în plată stabilește un cadru de protecție pentru consumatori și bănci

ro

09 Mar, 2016 16:51 1829 Marime text
Legea dării în plată nu este nicidecum o lege de protecţie socială și nici nu vizează o categorie defavorizată de populație, ci este o lege ai cărei beneficiari sunt, în fapt, cetăţeni activi, din clasa de mijloc, care au venituri, dar pentru care ratele la bancă au ajuns să fie imposibil de plătit sau sunt adesea împovărătoare. Efortul parlamentarilor liberali vine, pe de o parte, tocmai în sprijinul acestor oameni care trebuie să fie protejați, indiferent de nivelul veniturilor, conform tuturor deciziilor forurilor europene, împotriva unor eventuale abuzuri ale băncilor și, pe de altă parte, în întâmpinarea reglementării sistemului bancar în materie.

Ca parlamentari liberali considerăm că Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite este un act normativ care, în conformitate cu reglementările europene, crează în România un cadru de protecție pentru consumatori și bănci prin restabilirea echilibrului contractual dintre părţi. Principiul de bază al legii este că riscul trebuie împărțit și asumatîn următorul fel: dacă clientul îşi asumă riscul dobânzii şi al fluctuaţiei valutare, banca trebuie la rândul ei să-şi asume riscul ipotecii. 
 
PNL susține că beneficiarii prevederilor cuprinse în acest act normativ nu trebuie nedreptățiți prin stabilirea unui maxim cu privire la valoarea locuinței sau în funcţie de datoria pe care o au la bancă, căci acest fapt poate fi discriminatoriu și neconstituțional.
Totodată, programul “Prima Casă” nu trebuie să fie exclus pentru că şi beneficiarii acestuia trebuie protejaţi, în situaţia în care nu-şi mai pot plăti rata la bancă, iar legea trebuie să se aplice şi celor deja executaţi silit, în sensul că ei vor notifica instituția bancară că au fost executaţi şi li se va sista poprirea pe venituri.

PNL subliniază că diferența între legea dării în plată şi cea a insolvenței persoanei fizice este că, în timp ce insolvenţa persoanelor fizice se referă la toate debitele (inclusiv la utilităţi, întreţinere etc.), iar debitorului nu i se șterge nicio datorie, legea dării în plată se aplică numai creditelor cu ipotecă.
În opinia PNL, Legea dării în plată este necesară pentru că are un impact imediat pentru o categorie semnificativă de cetățeni, iar marele avantaj al acesteia este unul pe termen lung, în condițiile în care vizează tocmai recâştigarea încrederii clienţilor în relaţiile cu băncile.

PNL crede cu tărie că Legea dării în plată este un proiect util și important pentru cetățenii României și are convingerea că eventualele elemente din lege aflate în divergenţă pot fi analizate pentru a se ajunge la un numitor comun  astfel încât proiectul să fie adoptat în luna aprilie în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
  
Mihai Lupu
Deputat PNL Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii