Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Senat - Comisia pentru drepturile omului

ro

25 Jun, 2014 13:37 1570 Marime text
Comunicat de presă
 
 
Președintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minorități din Senatul României, dna. Senator Biro Rozalia s-a întâlnit ieri, 24 iunie, cu o delegatie a participantilor la a XIV-a editie a Forumului National al Copiilor, eveniment organizat în perioada 22-23 iunie 2014, de Organizatia Salvati Copiii, cu tema “Dreptul la educaţie pentru toţi copiii”.
Cu acest prilej, s-a dezvoltat un dialog între tinerii care au reprezentat Consiliul Municipal al Elevilor din București, Organizatia Salvati Copiii și organizațiile copiilor cu dizabilități.
Având în vedere că dezbaterile editiei curente au fost dedicate identificării de soluţii pentru respectarea dreptului la educaţie pentru toţi copiii, îmbunătăţirii accesului copiilor cu dizabilităţi în sistemul de învăţământ şi stabilirii unui dialog real între copii şi factorii de decizie din sistemul educaţional, în urma dialogului purtat s-a ajuns la concluzia necesității înființării unor comisii mixte care atât la nivel de administrație locală, județeană cât și la nivel național să aibă rolul de a inventaria, a sprijini soluționarea neajunsurilor în domeniile mai sus menționate cât și monitorizarea la nivel local a respectării drepturilor copiilor, a asigurării unei vieti  în condiții normale a copiilor cu dizabilități.

Dna. Senator Biro Rozalia a subliniat faptul că, Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minorități din Senatul României va fi un partener și promotor al modificărilor legislative necesare pentru schimbarea actelor normative punând accent pe rolul esențial al comisiilor mixte pentru o implementare eficientă a drepturilor prevăzute în legislație. ”Voința comunității locale, un factor de punere în mișcare, de schimbare a mentalității este esențial pentru a putea avea rezultate pe termen mediu și lung. Pentru creșterea acestei capacități de influență trebuie construit acest parteneriat între Organizatia Salvati Copiii, Forumul National al Copiilor, Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minorități din Senatul României și administrația locală”.
Concluzionând dialogul, recomandările prioritare ale reprezentanților prezenți la întâlnire sunt următoarele:
  • Înființarea unor comisii mixte pentru identificarea problemelor și evaluarea periodică a soluționării lor la nivel local.
  • Elaborarea și punerea în practică a unor planuri de intervenție specifice pentru solutionarea problemelor din domeniul drepturilor copiilor
  • Necesitatea creșterii numărului consilierilor școlari și a psihologilor
  • Necesitatea unor campanii și acțiuni de informare și sensibilizare cu privire la problemele copiilor vulnerabili (adresate copiilor, părinților și profesorilor)
  • Creearea condițiilor care fac posibilă integrarea copiilor cu cerințe speciale de educație în clasele din învățământul de masă
  • Extinderea mijloacelor necesare pentru educarea copiilor cu dizabilități
Potrivit doamnei senator Rozalia Biro ”Nu în ultimul rând, noi, cei care ne asumăm un rol de lideri în viața comunității pe care o reprezentăm, trebuie să facilităm deschiderea factorilor de decizie la un dialog real cu reprezentanții copiilor, precum și întărirea dreptului de participare al copiilor în procesul de luare a deciziilor cu privire la viața socială”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii