Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dăncilă - schimbările climatice strâns legate de egalitatea de şanse

ro

21 Apr, 2012 23:17 991 Marime text

21 aprilie 2012, Strasbourg

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a declarat la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European că, marea provocare cu care se confruntă omenirea în prezent - cea a schimbărilor climatice este strâns legată de egalitate.

"În caz de catastrofe naturale sau urmare a efectelor acestora, femeile riscă să moară de 14 ori mai mult decât bărbaţii", a declarat deputatul român în cadrul dezbaterii Raportulului NicoleKiil-Nielsen privind Femeile şi schimbările climatice.

"O primă explicaţie o găsim în statisticile care arată că, 70% dintre persoanele cele mai sărace ale lumii sunt femei, pentru că lucrează cu precădere în agricultură, 85% dintre persoanele care mor în urma dezastrelor naturale generate de schimbările climatice sunt femei, 75% dintre refugiații din motive de mediu sunt femei", a menţionat Viorica Dăncilă.

În opinia sa, tot femeile sunt cele mai probabile victime nevăzute ale războaielor pentru resurse și ale violențelor cauzate de schimbările climatice.

"Pe de altă parte, femeile sunt discriminate în ceea ce priveşte accesul la resurse şi tehnologii, la servicii de orice fel, inclusiv la medicamente, femeile nu dețin proprietății asupra pământului, mai ales în ţările unde ponderea femeilor în producerea și furnizarea de hrană și de îngrijire, precum și de activitățile economice este foarte mare, femeile nu pot obţine credite și, mai ales, nu au putere de decizie. Din aceste motive, ele sunt mai puțin capabile să se adapteze la schimbările climatice", a subliniat parlamentarul român.

Consider că, abordând această temă, nu lansăm o competiţie între politicile de egalitate între femei şi bărbaţi şi cele climatice, ci este nevoie să găsim soluţiile cele mai adecvate pentru a avansa concomitent în aceste domenii, a mai spus Viorica Dăncilă.

"Susţin deci propunerile raportoarei de realizare a unor baze de date pe genuri în fazele de evaluare sau de lansare a proiectelor. Este esențial să înțelegem mai bine dimensiunea de gen a schimbărilor climatice pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru politicile de combatere a acestora", a concluzionat parlamentarul român.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii