Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ucraina - deputaţii cer UE ajutor financiar, dar şi sancţiuni ţintite

ro

27 Feb, 2014 19:38 844 Marime text
UE trebuie să ajute financiar Ucraina, urgent, dar şi să pună în aplicare sancţiuni ţintite împotriva celor responsabili de violenţele din ţară, spun deputaţii într-o rezoluţie adoptată joi. Provocările majore cu care se confruntă Ucraina sunt realizarea unui dialog constructiv între forţele politice, menţinerea integrităţii teritoriale, lupta împotriva corupţiei şi organizarea alegerilor libere şi corecte.

Pentru a ajuta Ucraina să combată dificultăţile economice şi financiare, UE şi organizaţiile financiare ar trebui să ofere un pachet de redresare financiară pe termen scurt, dar şi lung, pentru a sprijini reformele necesare, spun deputaţii, cerând UE să fie în prima linie a organizării unei conferinţe a donatorilor pentru a strânge bani.

Menţinerea sancţiunilor

UE trebuie să pună în aplicare interdicţii de călătorie şi îngheţarea bunurilor în UE pentru responsabilii de violenţele din Ucraina, conform acordului statelor membre din 20 februarie, se arată în rezoluţie. Deputaţii cer de asemenea statelor UE să oprească fluxul de bani "delapidaţi" din Ucraina.

Cei care au utilizat greşit puterile pe care le-au avut şi sunt responsabili de crimele împotriva cetăţenilor ucraineni trebuie să fie judecaţi independent, se arată în text. O entitate independentă internaţională ar trebui să investigheze încălcările drepturilor omului, se mai spune.

Viitorul european al Ucrainei

Rezoluţia reiterează faptul că UE este gata să semneze un acord de asociere şi un acord comercial cu Ucraina, de îndată ce se rezolvă criza politică. Dar parteneriatul nu este "scopul final al cooperării UE-Ucraina", se mai arată. Deputaţii subliniază că Tratatul UE permite oricărui stat european, inclusiv Ucrainei, să depună candidatura pentru aderare la UE, cu condiţia de a respecta democraţia, libertăţile fundamentale şi drepturile omului şi ale minorităţilor, asigurând statul de drept.

Lupta împotriva corupţiei, dar fără vânătoare de vrăjitoare

UE ar trebui să ajute noul guvern al Ucrainei să lupte împotriva "corupţiei endemice" care afectează dezvoltarea Ucrainei, spun deputaţii.

Rezoluţia cere tuturor părţilor să nu lase loc "spiritului de răzbunare", ci să se angajeze într-un dialog politic inclusiv pentru a ajunge la compromisuri şi pentru a evita "răzbunarea extrajuridică".

Noii lideri ai Ucrainei ar trebui să se distanţeze de extremişti şi să evite provocările care ar putea stimula "mişcările separatiste", avertizează deputaţii, adăugând că trebuie să respecte drepturilor minorităţilor din ţară, inclusiv dreptul de a folosi limba rusă şi orice alte limbi minoritare. Deputaţii condamnă şi atacul asupra cartierului general al Partidului Comunist din Ucraina.

Alegeri libere şi corecte

Deputaţii subliniază că alegerile prezidenţiale din 25 mai trebuie să fie credibile, libere şi corecte. Ei cer Parlamentului din Ucraina (Verkhovna Rada) să adopte legislaţia electorală necesară, inclusiv o nouă lege a finanţării partidelor politice. Ucraina ar trebui să organizeze şi alegeri legislative înainte de sfârşitul anului, mai spun ei.

Rusia trebuie să respecte graniţele Ucrainei

Deputaţii subliniază că Rusia s-a angajat să respecte integritatea teritorială a Ucrainei în "Memorandumul de la Budapesta", semnat cu SUA şi Marea Britanie în 1994. În acelaşi document, s-a mai angajat şi să se abţină de la exercitarea presiunilor economice asupra Ucrainei, menite a o subordona propriilor sale interese.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii