Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Siria - Discuţiile de la Geneva să ducă la o soluţie democratică

ro

06 Feb, 2014 18:07 780 Marime text
Discuţiile Geneva II privind Siria trebuie continuate pentru a ajunge la o soluţie politică şi democratică în privinţa conflictului şi pentru a pregăti o tranziţie către libertate şi democraţie, au spus deputaţii în rezoluţia votată joi.

O soluţie de durată poate fi obţinută doar într-un proces politic incluziv, condus de Siria şi sprijinit de comunitatea internaţională, spun deputaţii. Ei şi-au exprimat îngrijorarea privind implicarea tot mai mare a grupurilor islamiste extremiste şi a luptătorilor străini, spunând că opoziţia trebuie să fie mai unită şi mai bine organizată.

Prioritar: civilii aflaţi în suferinţă

Găsirea unor soluţii pentru milioanele de sirieni aflaţi în suferinţă, cărora le lipsesc bunurile şi serviciile de bază, trebuie să fie prioritară pentru UE şi pentru comunitatea internaţională, spun deputaţii, cerând o rezoluţie de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU în acest sens.

Toate părţile aflate în conflict trebuie să faciliteze ajutorul şi asistenţa umanitare prin toate canalele posibile, inclusiv transfrontalier şi dincolo de liniile de conflict, precum şi să asigure siguranţa lucrătorilor umanitari şi medicali, mai spun deputaţii.

Facilitarea accesului umanitar la civilii aflaţi în nevoie ar trebui să contribuie la creşterea încrederii în rândul tuturor părţilor, la fel ca şi acordurile locale de suspendare a focului şi îndepărtarea asediilor în unele zone urbane, se mai arată în text.

Acţiune coordonată a UE pentru câştigătorul Premiului Saharov 2011

Deputaţii cer o acţiune coordonată a UE pentru a asigura eliberarea laureatei Premiului Saharov 2011, Razan Zeithouneh, răpită împreună cu soţul său în Damasc în decembrie 2013. Toţi prizonierii politice, personalul medical, lucrătorii umanitari, jurnaliştii, personalităţile religioase şi activiştii pentru drepturile omului trebuie să fie eliberaţi imediat şi fără nicio condiţie, se mai arată în rezoluţie.

Distrugerea la timp şi în siguranţă a armelor chimice

Autorităţile siriene trebuie să respecte calendarul de distrugere a stocului lor de arme chimice, spun deputaţii, subliniind că metodele de distrugere trebuie să asigure protecţia mediului. Cu toate acestea, arată că majoritatea victimelor din Siria au fost cauzate de arme convenţionale.

Recunoaşterea jurnaliştilor care acoperă conflictul

Înainte de vot, Preşedintele Schulz a adus un omagiu tuturor jurnaliştilor "care susţin dreptul la informare, chiar cu preţul vieţilor lor" în conflictul din Siria. "Fără ei, nu am şti nimic despre atrocităţile şi suferinţa zilnică a populaţiei din Siria. Ne gândim la toţi jurnaliştii care şi-au pierdut viaţa transmiţând despre Siria şi cerem eliberarea imediată" a tuturor celor care se află încă în custodie, a mai adăugat el.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii