Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş "Soluția la impasul în care se află Coreea de Nord se situează sub semnul dialogului şi al conduitei pașnice"

ro

15 Mar, 2013 12:32 960 Marime text
Grupul Alianţei Progresiste a SOCIALIŞTILOR & DEMOCRAŢILOR din Parlamentul European

DELEGAŢIA ROMÂNĂ

COMUNICAT DE PRESA


Sabin Cutaş: "Soluția la impasul în care se află Coreea de Nord se situează sub semnul dialogului şi al conduitei pașnice"

Bruxelles, 15 martie 2013,


Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Delegației pentru relațiile cu Peninsula Coreeană, a atras atenția asupra rolului pe care China şi Uniunea Europeană ar trebui să îl joace în vederea temperării situației cu potențial exploziv din această zonă. În acest context, el a subliniat importanţa dialogului pentru soluționarea pașnică a tensiunilor.


Intervenția eurodeputatului român a avut loc în plenul Parlamentului European, în cadrul dezbaterii privind situația din Coreea de Nord.


"Declarațiile agresive ale Coreei de Nord, care au culminat, recent, prin anunțul de rupere a Acordului de armistițiu cu Republica Coreea, întreruperea comunicării dintre cele două state şi amenințarea cu un atac nuclear sunt profund îngrijorătoare", a declarat Sabin Cutaş.


"Republica Populară Democratică Coreeană trebuie să îşi tempereze pornirile războinice şi să evite o deteriorare a relațiilor sale cu comunitatea internațională. În joc se află bunăstarea cetățenilor săi, care suferă de foamete, sărăcie, depind de ajutoare internaționale pentru a supraviețui şi sunt izolați din punct de vedere economic şi politic", a adăugat acesta.


Potrivit eurodeputatului român: "Soluția la impasul în care se află Coreea de Nord se situează sub semnul dialogului şi al conduitei pașnice. Aceasta trebuie să reia moratoriul privind testele cu rachete şi să renunțe la armamentul nuclear, aderând la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare."


"Totodată, este în interesul şi de responsabilitatea Chinei, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi principal partener comercial al Coreei de Nord, să urmărească menținerea stabilității în regiune. Aceasta trebuie să convingă Pyongyang-ul să reia negocierile în format de șase, esențiale pentru o soluționare pașnica a situației din peninsula coreeana. Uniunea Europeana trebuie de asemenea sa mențină canalele de comunicare cu Republica Populară Democratică Coreeană", a conchis Sabin Cutaş.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii