Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş - „Demararea imediată a negocierilor pentru un acord comercial cu Japonia nu este potrivită"

ro

12 Jun, 2012 23:12 769 Marime text

Strasbourg, 12 iunie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a declarat ieri în plenul Parlamentului European, că incheierea unui acord de liber schimb între Japonia şi Uniunea Europeană ar fi benefică pentru ambele parţi. El a subliniat totodată că nu ar fi potrivită o demarare imediată a negocierilor în contextul în care Japonia continuă să aplice bariere non-tarifare şi să limiteze accesul companiilor europene la piaţa sa a achiziţiilor publice.

Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii referitoare relaţiilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Japonia.

„Japonia este al şaselea partener comercial al Uniunii Europene, iar Uniunea al treilea partener comercial al Japoniei. Un acord de liber schimb între Japonia şi Uniunea Europeană ar aduce cu sine beneficii importante pentru ambele părţi", a declarat Sabin Cutaş.

„O mare parte din câştigurile care vor decurge dintr-un astfel de acord vor fi realizate prin eliminarea barierelor non-tarifare aplicate în prezent de Japonia Uniunii Europene. Un al doilea aspect problematic îl reprezintă piaţa japoneză a achiziţiilor publice, la care companiile europene nu au în continuare acces suficient", a adăugat deputatul european.

Înainte de a începe negocierile în vederea realizării unui acord de liber schimb, Japonia trebuie să se arate dornică de concesii în aceste două domenii", a subliniat acesta.

„În contextul în care până în prezent discuţiile asupra acestor teme nu au progresat îndeajuns, demararea grăbită a negocierilor nu este potrivită. Înainte de a autoriza debutarea acestora, Consiliul trebuie să respecte opinia Parlamentul European asupra propunerii de mandat de negociere", a conchis Sabin Cutaş.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii