Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş critică modelul economic impus de Comisia Europeană

ro

19 Apr, 2013 19:38 785 Marime text
Bruxelles, 19 aprilie 2013,
 
Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European (PE), a criticat modelul economic impus de Comisia Europeană; un exemplu relevant fiind analiza dezechilibrelor macroeconomice care nu include surplusul balanței de plăți. În plus, aceasta adoptă o politică bazată pe scăderea salariilor. El a cerut executivului european să ia în considerare necesitatea creșterii salariilor în grupul ţărilor cu economiile cele mai puternice, în paralel cu stimularea competitivității şi a cererii în celelalte state.
 
Intervenția eurodeputatului român a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE referitoare la completarea tabloului de bord al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.
 
"În ceea ce privește rezultatele recentei analize privind corectarea dezechilibrelor macroeconomice, publicate pe 10 aprilie, constat cu regret că executivul european omite anumite aspecte importante. În primul rând, acesta nu ia în considerare surplusul ca fiind un indicator al instabilității macroeconomice. Astfel, Germania, care înregistrează un surplus de aproximativ 6% din produsul intern brut, nu este inclusă în mod explicit în analiză. Ba mai mult, scăderea proporției venitului național dedicat salariilor, o sursă de competiție negativă la nivel european, devine un model de urmat", a declarat Sabin Cutaş.
 
"Cu toate acestea, sunt de părere că, pentru a elimina disparitățile dintre economiile centrale şi cele periferice este nevoie de creșterea salariilor în grupul statelor cu economiile cele mai puternice, în paralel cu stimularea competitivității şi a cererii în statele din periferie", a conchis europarlamentarul român.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii