Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protestele din Turcia - PE cere reconciliere, avertizând împotriva măsurilor dure

ro

13 Jun, 2013 20:07 815 Marime text
Deputații își exprimă îngrijorarea privind utilizarea excesivă și disproporționată a forței de către poliția turcă împotriva protestelor pașnice și legitime din Parcul Gezi din Istanbul. În rezoluția votată joi, ei avertizează împotriva utilizării măsurilor dure împotriva protestatarilor pașnici și spun că prim-ministrul Recep Tayyp Erdogan trebuie să aibă o poziție de unificare și conciliere.
 
Responsabilii pentru violențele poliției trebuie să fie aduși în fața justiției, protestatarii pașnici reținuți trebuie eliberați imediat, iar victimele compensate, spun deputații. PE salută reacția moderată a președintelui Gül și scuzele adresate de viceprim‑ministrul Arinç, dar regretă reacțiile guvernului turc și ale prim-ministrului Erdogan, care nu doresc să ia măsuri în vederea reconcilierii, să-și ceară scuze sau să înțeleagă reacțiile unui segment al populației turce.
 
Societate inclusivă
 
Protestatarii simt din ce în ce mai mult că vocile minoritare nu sunt reprezentate și că părți din populația turcă sunt nemulțumite cu privire la reglementarea stilului de viață, spun deputații. Ei subliniază că într-o democrație favorabilă incluziunii și pluralistă, majoritatea are responsabilitatea de a include opoziția și societatea civilă în procesul decizional.
 
Organizarea unor proteste pașnice și legitime este un argument în sine pentru vitalitatea societății civile din Turcia, dar Turcia trebuie să îmbunătățească și mai mult instituțiile democratice, statul de drept și respectarea libertăților fundamentale, mai arată textul rezoluției.
 
Libertatea de expresie și a presei
 
Deputații își exprimă îngrijorarea în legătură cu deteriorarea libertății presei, inclusiv actele de cenzură și auto-cenzura tot mai răspândită în presa turcă. Media de largă circulație din Turcia a păstrat tăcerea în privința demonstrațiilor, iar utilizatori ai Twitter au fost arestați, se arată în rezoluție. Deputații subliniază importanța unei prese independente pentru o societate democratică și rolul justiției în întărirea libertății presei, citând numărul mare de jurnaliști în închisoare sau care au procese.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii