Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PE cere penalizări pentru încălcarea drepturilor omului în UE

ro

27 Feb, 2014 19:38 1048 Marime text
Comisia Europeană trebuie să creeze "imediat" un sistem de monitorizare a modului în care statele membre respectă valorile UE şi criteriile de aderare, se arată într-o rezoluţie adoptată de Parlament joi. Acest sistem de monitorizare ar trebui să includă recomandări obligatorii şi penalizări pentru încălcări, cum ar fi îngheţarea fondurilor UE, au spus deputaţii.

Această rezoluţie, adoptată cu 312 de voturi la 244 şi 27 de abţineri, analizează respectarea drepturilor fundamentale în UE în 2012.

În toate statele UE există încălcări ale valorilor, principiilor şi legislaţiei UE. Prea multe locuri în Europa şi prea multe cazuri arată că există încă deficienţe. Dacă UE vrea să reprezinte o forţă morală care să influenţeze restul lumii în sens pozitiv, trebuie să fie strictă în interiorul său", a spus raportorul Louis Michel (ALDE, BE).

Monitorizarea respectării valorilor UE

Comisia Europeană ar trebui să stabilească "imediat" un nou sistem de monitorizare a respectării criteriilor de aderare la UE, cunoscute drept "criteriile de la Copenhaga", în mod constant şi obiectiv, se arată în text. Acest nou "mecanism Copenhaga" ar fi utilizat pentru a stabili indicatori, recomandări obligatorii şi pentru a impune penalizări, cum ar fi îngheţarea fondurilor UE pentru ţările care încalcă aceste criterii. Acest lucru ar trebui să aibă loc în mod obiectiv, evitând standardele duble, se mai spune în text.

Deputaţii au propus de asemenea revizuirea articolului 7 din Tratat (regulile care stabilesc dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE într-un stat membru). Obiectivul ar fi diferenţierea clară între etapele de "risc" şi "încălcare". Pentru a preveni încălcările valorilor UE pe termen lung, deputaţii mai cer şi crearea unei "Comisii Copenhaga" formată din experţi independenţi, de înalt nivel în domeniul drepturilor fundamentale.

Asistenţă acordată imigranţilor în pericol pe mare

Parlamentul cere UE şi statelor membre să revizuiască legislaţia care ar putea fi utilizată pentru a pedepsi persoanele care ajută imigranţii aflaţi în pericol pe mare. Eforturile de salvare "ar trebui salutate şi...nu ar trebui niciodată să ducă la sancţiuni", se arată în text. Deputaţii şi-au exprimat regretul că, în conformitate cu noul sistem de azil al UE, copiii care cer protecţie internaţională pot fi duşi la închisoare.

Dreptul la moarte demnă

Parlamentul cere respectarea demnităţii la sfârşitul vieţii, prin asigurarea că "deciziile exprimate în testamente sunt recunoscute şi respectate". Deputaţii cer statelor membre să protejeze libertatea de religie sau credinţă, inclusiv libertatea de a nu fi discriminaţi a celor care nu au religie.

Drepturile minorităţilor şi a persoanelor cu dizabilităţi

Rezoluţia subliniază nevoia de a proteja minorităţile naţionale, grupurile lingvistice regionale şi regiunile constituţionale la nivel UE şi de a crea un sistem de monitorizare bazat pe exemplul strategiilor naţionale pentru romi. Minorităţile naţionale reprezintă 10% din populaţia UE, se arată în rezoluţie.

Deputaţii mai cer guvernelor naţionale să investească mai mult în politicile de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi prin îndepărtarea tuturor formelor de discriminare şi restricţionare a dreptului lor la vot şi la depunerea candidaturii pentru alegeri. Statele membre ar trebui să îi ajute să trăiască independent, se arată în text.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii