Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul vrea reguli la nivel UE pentru firme care exportă mijloace de cenzurare a Internetului

ro

18 Apr, 2012 22:42 1204 Marime text
UE ar trebui să aibă reguli pentru monitorizarea cenzurii pe Internet practicate de regimurile autocratice, consideră o rezoluţie a PE adoptată miercuri referitoare la Raportul anual 2010 cu privire la drepturile omului în lume. Parlamentul vrea ca aceste noi reguli să întărească responsabilitatea firmelor cu sediul în UE care exportă mijloace care pot fi folosite pentru a bloca website-uri şi a monitoriza comunicaţiile mobile.

Primăvara arabă şi media socială

"Asistăm la o cursă între cei care folosesc noile media pentru a se elibera şi cei care caută să folosească media în scopul de a reprima. Nu ezit să spun că Vodafone trebuie să înveţe ceva din faptul că i-a făcut pe plac lui Mubarak", a declarat raportorul Richard Howitt (S&D, Marea Britanie), referindu-se la faptul că Vodafone şi-a suspendat serviciile la cererea regimului Mubarak, cu câteva săptămâni înaintea revoluţiei din Egipt.

Rezoluţia cere Comisiei să propună până în 2013 reguli care să îmbunătăţească monitorizarea exporturilor europene de mijloace şi servicii care pot fi folosite pentru a cenzura sau a bloca website-uri şi a monitoriza comunicaţiile mobile.

"Primăvara arabă" a demonstrat potenţialul deţinut de Internet şi reţelele sociale pentru exercitarea dreptului la libertatea de opinie şi exprimare, notează rezoluţia, care cere de asemenea mai mult sprijin pentru promovarea libertăţii mass media şi pentru protejarea ziariştilor şi bloggerilor independenţi.

Curtea Penală Internaţională

Rezoluţia cere UE şi statelor membre să coopereze mai substanţial cu privire la Curtea Penală Internaţională în privinţa persoanelor care sunt căutate de aceasta. Documentul cere în mod special Republicii Cipru, Republicii Cehe, Ungariei, Italiei, Luxemburgului şi Portugaliei să semneze acordurile-cadru cu CPI pentru a-i facilita activitatea.

Extrădări secrete

"Un număr de state membre nu şi-au rezolvat problema complicităţii lor în privinţa violării drepturilor omului care a avut loc în contextul programului SUA pentru extrădări şi detenţii secrete", spune rezoluţia, care cere instituţiilor UE să exercite presiuni asupra statelor membre pentru investigaţii depline şi deschise.



Drepturile copiilor

Rezoluţia cere Consiliului şi Comisiei să-şi intensifice eforturile pentru a obţine ratificarea universală a Convenţiei privind Drepturile Copilului şi să promoveze punerea în aplicare a acestor drepturi. Documentul cere de asemenea Serviciului European pentru Acţiune Externă să includă o secţiune dedicată drepturilor copilului în rapoartele sale anuale privind drepturile omului.

Reprezentantul special al UE pentru drepturile omului

Rezoluţia salută cu căldură intenţia de creare a unui post de Reprezentant special al UE pentru drepturile omului, ca răspuns la cererea formulată de multă vreme de Parlamentul European.

Rezoluţia a fost adoptată cu 580 de voturi pentru, 28 contra şi 74 de abţineri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii