Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul sprijină reforma Schengen

ro

12 Jun, 2013 20:36 881 Marime text
Libertatea de mişcare în spaţiul Schengen va fi protejată mai bine în viitor datorită contribuţiei deputaţilor la noile reguli de guvernanţă a Schengen. Echipe de inspectori vor putea face vizite neanunţate la graniţele interne pentru a preveni verificările ilegale. Libertatea de mişcare este unul dintre cele mai bune rezultate ale celor 50 de ani de integrare europeană, au afirmat 62% din respondenţii la un recent Eurobarometru.

Pachetul guvernanţei Schengen, agreat deja informal de Parlamentul şi Consiliu şi aprobat de plen miercuri cuprinde două regulamente. Unul stabileşte un mecanism nou de evaluare la nivelul UE pentru situaţiile critice, iar celălalt modifică Codul Frontierelor Schengen, pentru a stabili reguli comune privind instituirea temporară a verificărilor la graniţele interne, în cazuri excepţionale.

Vizite neanunţate la graniţele interne

Pentru prima dată, va fi posibil ca echipe de inspecţie să efectueze vizite neanunţate pentru a monitoriza orice încercare de a introduce verificări ilegale la graniţele interne. Când aceste echipe vor vizita graniţele interne, statul membru respectiv va putea fi noficat cu cel puţin 24 de ore înainte. Echipele de inspecţie vor fi compuse din experţi din statele membre, de la Comisia Europeană şi din agenţiile şi instituţiile UE.

Reintroducerea controalelor la graniţă ca ultimă instanţă

Codul Frontierelor Schengen (SBC) permite deja reintroducerea verificărilor la graniţele interne în situaţii excepţionale care ar presupune o ameninţare gravă la securitatea internă şi ordinea publică.

Modificările aduse SBC subliniază că orice reintroducere a controlului la graniţele interne trebuie să rămână o excepţie şi trebuie să aibă loc doar ca o măsură de ultimă instanţă, cu un obiectiv şi pe o perioadă de timp strict limitate, pe baza unor criterii obiective şi a unei evaluări a necesităţii acestei măsuri care trebuie monitorizată la nivelul UE.

În situaţia unei ameninţări serioase la securitatea internă şi ordinea publică, verificările ar putea fi reintroduse pentru 30 de zile şi extinse până la maximum şase luni. Atunci când unele evenimente neprevăzute necesită o acţiune imediată (de exemplu în cazul unui atac terorist), statele membre pot reintroduce controalele la graniţă unilateral, pentru maximum zece zile. Orice prelungire a acestui termen trebuie să fie monitorizată la nivelul UE.

Migraţia în sine nu este o ameninţare la adresa securităţii

"Migraţia şi trecerea frontierelor externe de către un număr mare de resortisanţi ai unor ţări terţe nu ar trebui considerată per se o ameninţare pentru ordinea publică sau securitatea internă.", se arată în text.

Ce urmează?

Pachetul guvernanţei Schengen ar putea fi aprobat oficial de către Consiliu în toamnă.

Fără standarde duble

Statele candidate la Schengen şi cele care sunt deja membre ale spaţiului fără controale la graniţe vor fi evaluate identic şi se vor supune aceloraşi reguli.

Procedură: codecizie (procedura legislativă ordinară) pentru revizuirea Codului Frontierelor Schengen; consultare pentru Mecanismul de evaluare Schengen

Legături externe:
Comunicat de presă - Reacţiile raportorilor privind acordul asupra pachetului Schengen
Textele adoptate vor fi disponibile aici (12.06.2013)
Înregistrarea dezbaterii (11.06.2013)
Înregistrarea video a conferinţei de presă (12.06.2013)
Despre raportor - Carlos Coelho (PPE, PT) (Mecanismul de evaluare Schengen)
Despre raportor Renate Weber (ALDE, RO) (controalele la frontiere)
Etapele procedurii legislative - mecanismul de evaluare Schengen
Etapele procedurii legislative - controalele la frontiere
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii