Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul menţine ajutorul de 3,5 miliarde euro pentru cei mai săraci cetăţeni

ro

25 Feb, 2014 20:09 1120 Marime text
Cei mai săraci cetăţeni din UE vor continua să primească alimente, asistenţă materială şi ajutoare din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) în perioada 2014 - 2020, conform unui acord cu Consiliul votat de Parlament marţi. Deputaţii au reuşit menţinerea bugetului alocat la 3,5 miliarde de euro şi s-au asigurat de acordul Consiliului că fondul va fi deplin operaţional imediat.

"Am reuşit să ne atingem obiectivul cheie în negocierile lungi cu Comisia şi statele membre - să creştem bugetul de la 2,5 la 3,5 miliarde de euro, să întărim rolul organizaţiilor anti-sărăcie în crearea, operarea şi monitorizarea programului şi să simplificăm procedurile administrative. Noul program FEAD pe care l-am aprobat acum este prima iniţiativă specifică UE care încearcă să ajungă la oamenii aflaţi în sărăcie extremă, lipsiţi mai ales de alimente şi adăpost, precum şi la copiii săraci, în toate statele membre", a spus raportorul Parlamentului pentru FEAD, Emer Costello (S&D, IE).

Fără tăieri bugetare

Datorită Parlamentului, bugetul fondului pentru 2014 - 2020 va fi menţinut la 3,5 miliarde de euro, suma alocată Fondului de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane în perioada bugetară actuală (2007-2013). Statele membre propuseseră iniţial o reducere bugetară de un miliard de euro.

Acoperire mai mare

Noul program va acoperi toate statele membre şi va înlocui Programul de distribuţie de alimente, creat pentru utilizarea surplusurilor produse în Politica Agrară Comună.

Acoperirea fondului va fi extinsă, astfel încât va include două programe pentru ajutor reprezentat de distribuţia de alimente şi pentru asistenţă materială de bază (de exemplu, materiale şcolare şi îmbrăcăminte), precum şi pentru finanţarea măsurilor de incluziune socială pentru cei mai săraci cetăţeni UE.

Donaţii de alimente

Fondul va sprijini, de asemenea, donaţiile de alimente, în special colectarea, transportul şi distribuţia alimentelor, contribuind astfel la reducerea risipei de alimente.

Rata de co-finanţare

Textul include cererea Parlamentului de a stabili rata de confinanţare (partea ce revine spre plată UE, restul fiind plătit de statele membre) la 85% din cheltuielile eligibile şi de a o creşte la 95% pentru statele cele mai afectate de criză.

Ce urmează

Textul trebuie să fie aprobat formal cu Consiliul. Se vor aplica măsuri tranzitorii pentru a evita întreruperea ajutorului.

Background

În 2011, aproximativ un sfert din cetăţenii europeni (aproape 120 milioane) se aflau în situaţie de risc de sărăcie sau excludere socială, cu aproximativ patru milioane mai mulţi decât în anul anterior. Parlamentul a luptat mult în 2011 pentru a prelungi programul de ajutor alimentar pentru cetăţenii UE aflaţi în nevoie, în timp ce unele state membre doreau să îl anuleze pentru a economisi bani europeni.

Legături externe:
Textele adoptate vor fi disponibile aici (25.02.2014)
Despre raportor - Emer Costello (S&D, IE)
Etapele procedurii legislative
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii