Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European cere Rusiei să-şi reformeze legislaţia electorală şi să pună capăt vânzărilor de arme către Siria

ro

16 Feb, 2012 22:45 1291 Marime text
Restricţionarea participării candidaţilor opoziţiei la alegerile prezidenţiale de la 4 martie din Rusia subminează din nou competiţia şi pluralismul politic, afirmă Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată joi. Rezoluţia solicită reformarea urgentă a legislaţiei electorale din Rusia.

Parlamentul European îndeamnă autorităţile ruse să reformeze legile electorale, în conformitate cu standardele Consiliului Europei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a se asigura că alegerile prezidenţiale din martie sunt libere şi oferă şanse egale tuturor candidaţilor. De asemenea, regretă decizia refuzării dreptului de participare a candidatului liberal, Grigori Yavlisnski, la aceste alegeri.

Parlamentul European solicită autorităţilor ruse să nu le pună piedici şi să nu le perturbe activitatea observatorilor internaţionali, aşa cum s-a întâmplat în cursul alegerilor pentru Duma de stat din decembrie 2011 şi atrage atenţia asupra lipsei de transparenţă şi de eficienţă în gestionarea sesizărilor. Se indică faptul că aproape 3.000 de sesizări referitoare la malpraxis electoral în cadrul acestor alegeri au fost respinse de către instanţele judecătoreşti competente.

Aproximativ 600 de observatori internaţionali sunt aşteptaţi să monitorizeze alegerile prezidenţiale, incluzând observatori din partea Biroului OSCE pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

Rusia trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru rezolvarea crizei din Siria

Rezoluţia cere ferm Rusiei să adere la consensul internaţional, astfel încât să permită Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze pentru rezolvarea crizei din Siria.

Parlamentul European subliniază că, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia trebuie să îşi ia în serios responsabilitatea pentru pacea şi securitatea internaţională. De asemenea, invită Rusia să pună capăt imediat tuturor vânzărilor de arme şi echipamente militare către guvernul sirian.

La începutul lunii februarie, Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto cu privire la rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU de a-i cere preşedintelui sirian Bashar Al-Assad să demisioneze.

Mai multe informaţii
Textele adoptate vor fi disponibile aici (selectaţi 16 februarie 2012)
Rezoluţie privind viitoarele alegeri din Rusia
Comunicat de presă privind votul PE referitor la alegerile din Rusia - decembrie 2012
Serviciul de presă al Parlamentului European
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii