Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O rezoluţie prin care toată lumea câştigă în războiul comercial privind carnea de vită tratată cu hormoni

ro

15 Mar, 2012 01:12 856 Marime text
Concesiile făcute de UE vor ajuta la încheierea unui război comercial cu SUA şi Canada, care durează de 20 de ani şi priveşte comerţul cu carne de vită cu hormoni. Acestea au fost aprobate miercuri de către deputaţii europeni. Acordul permite Uniunii Europene să menţină interdicţia privind importurile de carne de vită tratată cu hormoni în schimbul creşterii cotei sale de importuri de carne de calitate superioară din SUA şi Canada.

Acordul va creşte cota de import a UE cu carne de vită de calitate la 48 200 de tone. În schimb, SUA şi Canada au suspendat taxele (impuse ca reacţie la interdicţia în UE a cărnii de vita tratată cu hormoni) pentru produsele originare din 26 de state membre UE (exceptând Marea Britanie) aflate pe "lista neagră", în valoare de peste 250 de milioane dolari americani, la preţurile actuale.

„Această îndelungată dispută comercială se sfârşeşte astăzi. Aceasta este o rezoluţie prin care toată lumea are de câştigat" Parlamentul a făcut un pas care va permite industriei agroalimentare europene să îşi poată planifica viitorul şi va întări legăturile comerciale transatlantice", a declarat raportoarea Godelieve Quisthoudt-Rowohl (PPE, DE).

Parlamentul nu a făcut modificări de fond la textul propus de Comisia Europeană. Acordul, adoptat azi cu 650 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 11 abţineri, a fost deja susţinut informal de către Consiliu. Creşterea cotei de import în UE va intra în vigoare începând cu august 2012.

Istoria unui război comercial
Litigiul comercial privind carnea de vită tratată cu hormoni a afectat relaţiile comerciale transatlantice încă din 1988, când UE, îngrijorată pentru sănătatea cetăţenilor europeni, a interzis importul de carne de vită tratată cu anumiţi hormoni de creştere. În 1966, SUA şi Canada, care erau cele mai afectate de această interdicţie, au contestat-o în sistemul de soluţionare a litigiilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi au fost ulterior autorizate să impună sancţiuni comerciale producţiei UE în valoare de 116,8 milioane dolari americani, respectiv 11,3 milioane de dolari canadieni anual.

Aceste taxe au îngreunat exporturile Uniunii Europene şi au dus la pierderea cotei de piaţă pentru producătorii din Uniunea Europeană. Produsele din UE afectate de aceste sancţiuni au inclus produsele din carne de bovine şi porcine, brânza Roquefort, ciocolată, sucuri, gemuri şi trufele proaspete.

O soluţie prin care toată lumea are de câştigat
În mai 2009, un acord negociat de Comisia Europeană şi Guvernul SUA a prevăzut o reducere treptată a sancţiunilor americane aplicate produselor UE şi o creştere treptată a contingentului tarifar UE pentru carnea de vita de înaltă calitate, fără hormoni. SUA a fost deja de acord să elimine propriile sancţiuni împotriva produselor din UE din mai 2011.

Principalii beneficiari ai acestei ridicări a sancţiunilor SUA şi Canada sunt Italia, cu o producţie în valoare de peste 99 de milioane de dolari americani, Polonia (25 milioane de. dolari americani), Grecia şi Irlanda (24 milioane de dolari americani fiecare), Germania şi Danemarca (19 milioane dolari americani fiecare), Franţa (13 milioane de dolari americani) şi Spania (9 milioane de dolari americani).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii