Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti "Avem nevoie de solutii europene concrete pentru combaterea somajului in randul tinerelor femei"

ro

20 Mar, 2013 19:05 841 Marime text
Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European a carei membra este doamna Minodora Cliveti, a organizat miercuri, 20 martie 2013, in Parlamentul European o audiere publica pe tema somajului in randurile tinerilor si posibilele cai de combatere a acestuia.

Expertii prezenti, reprezentand mediul academic, organizatii non guvernamentale si ai executivelor unor state membre: Italia, Finlanda Germania, au analizat programul european "Garantia pentru tineri", care propune o serie de masuri destinate reducerii somajului in randurile tinerilor si au prezentat unele bune practici europene, intre care experienta Finlandei.

Aceasta tara are un grad redus de somaj in randurile tinerilor, mai ales somajul pe termen lung, care este practic inexistent, fiecare tanar fiind inclus intr-un mecanism de monitorizare si pregatire personalizata, pentru a fi consiliat in privinta pregatirii profesionale si, ulterior, pentru a fi ajutat sa isi gaseasca un loc de munca in cel mai scurt timp.

S-a pus accentul pe nevoia unei pregatiri profesionale de calitate a tinerilor, pe mobilitatea profesionala in favoarea tinerilor, dar si a tarilor in care acestia se pregatesc, pentru a combate "migratia de creiere" tinere.

Costul european al somajului este de peste 153 miliarde euro: aceasta este suma pe care UE a cheltuit-o in 2011 pentru sustinerea somerilor, intre care 80% sunt tineri. Abordarea finlandeza este una eficienta, tinerii beneficiind de un plan de dezvoltare personal si de garantii de gasire a unui loc de munca dupa terminarea programului de pregatire. De asemenea, reprezentantul Germaniei a afirmat importanta crearii unei piete europene unice, capabile sa ofere locuri de munca pentru tineri.

"Pentru mine, pe langa tema generala a somajului in randurile tinerilor, tema somajului in randurile tinerelor femei este, de asemenea, extrem de importanta, mai ales ca tinerele fete sunt o categorie sociala cu anumite caracteristici: sunt in majoritate beneficiarele unei diplome, mai multe tinere fiind absolvente de studii superioare decat tinerii barbati, mobilitatea profesionala a crescut in mod exponential in randurile tinerelor si, in plus, acestea sunt principalele destinatare ale presiunii sociale a scaderii natalitatii in UE. De aceea, o abordare de gen a somajului in randurile tinerilor este o problema absolut necesara pentru a gasi solutii specifice pentru somajul in randul tinerelor femei.
In plus, ideea pietei unice europene, pe care o salut, este foarte greu de realizat, in conditiile in care mai multe state membre au solicitat si obtinut de la Comisia Europeana suspendarea accesului pe piata muncii interne a unora dintre cetatenii altor state membre, intre care, este stiut, majoritatea sunt tineri", a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii