Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai multă stricteţe în utilizarea pesticidelor

ro

19 Jan, 2012 21:08 891 Marime text
Substanţele "biocide" - fie că sunt otrăvuri împotriva şoarecilor sau dezinfectante - vor fi supuse unui control mai strict, ca urmare a unui vot al Parlamentului European de joi. Regulile au fost aduse la zi pentru a proteja mai bine sănătatea umană şi mediul, simplificând în acelaşi timp procesul de acordare a aprobărilor pentru a vinde produsele.

"Sunt foarte mulţumită că am reuşit să găsim răspunsuri echilibrate pentru a îmbunătăţi atât controlul asupra efectelor în planul sănătăţii, cât şi procesul de acordare a aprobărilor pentru aceste substanţe, aşa încât europenii să aibă siguranţa că folosesc pesticide care sunt sigure şi eficiente", a spus raportorul Christa Klass (PPE, Germania), după ce parlamentarii au adoptat această legislaţie prin ridicare de mâini. Consiliul, care deja a acordat o aprobare provizorie pentru aceasta nouă legislaţie, trebuie acum să acorde şi aprobarea formală pentru ca legislaţia să intre în vigoare.

Obiecte de uz comun mult mai sigure
Această legislaţie adusă la zi elimină o scăpare a legislaţiei precedente, aşa încât produse tratate anterior cu pesticide sau fungicide - cum ar fi mobilier tratat cu fungicide (de exemplu canapele tratate cu substanţe fungicide) sau blatul de lucru al bucătăriilor tratate cu substanţe anti-bacteriene - vor fi acoperite acum de noua legislaţie şi vor fi identificate. Pesticidele din agricultură vor continua să fie acoperite de altă legislaţie europeană.

Limitarea substanţelor dăunătoare

Cele mai problematice substanţe, cum ar fi cele cancerigene, care afectează genele umane sau sistemul endocrin sau sunt toxice pentru funcţia reproductivă, trebuie de principiu eliminate în întregime. Excepţiile se pot admite doar acolo unde sunt strict necesare, de exemplu în situaţii în care substanţa "biocidă" e necesară pentru a combate un pericol specific la adresa sănătăţii, care nu poate fi combătut prin alte mijloace. Aprobările în cazul acestor excepţii vor fi limitate în timp, până la dezvoltarea unor alternative mai sigure pentru sănătate.

Îngrijoraţi de posibilele riscuri ale nano-tehnologiei, deputaţii europeni au aprobat verificări separate în cazul acestor substanţe şi etichetarea produselor conţinând nano-materiale.

Deschiderea pieţei
Noua legislaţie armonizează în continuare piaţa UE pentru produse "biocide" şi adoptă termene-limită pentru evaluarea cererilor pentru introducerea acestor substanţe. Recunoaşterea aprobărilor în statele membre va fi îmbunătăţită, iar posibilitatea de a solicita autorizaţie la nivel UE va fi realizată în etape din 2013, devenind posibilă pentru majoritatea produselor până în 2020.

Reducerea testării pe animale
Pentru a evita repetarea testelor pe animale, companiile vor trebui să înceapă să facă şi schimburi de informaţii privind datele rezultate din testele pe animale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii