Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - "SUA si Canada vor fi obligate sa ridice vizele pentru romani pana la sfarsitul anului 2015"

ro

10 Jul, 2013 12:40 987 Marime text
Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European a dezbatut luni, 8 iulie acordul de compromis cu Consiliul privind modificarea Regulamentului vizelor prin care se introduce o noua clauza de reciprocitate care va obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru cetatenii romani.

Astfel, potrivit noului Regulament, atunci cand un stat tert mentine sau introduce obligativitatea vizelor pentru un stat membru al Uniunii Europene incalcand principiul reciprocitatii, UE va putea reimpune la randul sau obligativitatea vizelor pentru statul tert in cauza. Comisia Europeana va avea dreptul de a reimpune in mod temporar obligativitatea vizelor pentru statul tert dupa 6 luni de la intrarea in vigoare a noului Regulament care este prevazuta pentru luna octombrie 2013. De asemenea, reintroducerea vizelor va fi automata si obligatorie in cazul in care statul tert in cauza nu a ridicat obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE in decurs de 24 de luni de la intrarea in vigoare a noii legislatii.

Potrivit europarlamentarului roman Ioan Enciu, co-initiator al noii clauze de reciprocitate, "aceste noi reguli agreate de Parlament si de Consiliu vor determina state precum SUA si Canada sa ridice obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani", apreciind ca "in caz contrar, UE va fi obligata sa ia masuri similare si sa impuna obligativitatea vizelor pentru cetatenii americani care vor sa calatoreasca intr-unul din statele membre UE". In acest sens, Ioan Enciu a precizat ca "avand in vedere noua legislatie europeana, SUA si Canada vor fi obligate sa ridice vizele pentru romani cel mai curand in cursul anului 2014 sau cel tarziu in 2015".
Regulamentul 539/2001 privind vizele va fi votat de plenul Parlamentului European in septembrie 2013, urmand sa intre in vigoare 20 de zile mai tarziu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii