Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu "Parlamentul European adopta o pozitie categorica - SUA trebuie sa renunte la activitatile secrete de supraveghere in masa a cetatenilor europeni"

ro

13 Feb, 2014 10:59 972 Marime text
COMUNICAT DE PRESA


Ioan Enciu: "Parlamentul European adopta o pozitie categorica - SUA trebuie sa renunte la activitatile secrete de supraveghere in masa a cetatenilor europeni"

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European, a declarat ca, prin pozitia adoptata ieri de aceasta comisie, forul europarlamentar se indreapta spre o pozitie categorica privind necesitatea incetarii si anchetarii activitatilor de supraveghere desfasurate de serviciile americane de informatii.


“M-a dezamagit abtinerea la vot a colegilor Populari intr-o problema esentiala pentru apararea drepturilor cetatenilor europeni. Regret, de asemenea, respingerea amendamentului prin care se cerea statelor UE acordarea de azil lui Edward Snowden, sursa dezvaluirilor privind interceptarile ilegale. Dar am reusit, totusi, sa propunem plenului pentru votul din sesiunea din martie o atitudine transanta, dura chiar, fata de imixtiunea brutala a Agentiei Nationale de Securitate a Statelor Unite (NSA) in viata privata a cetatenilor UE. Consecinta adoptarii acestui raport in plen va fi suspendarea unor acorduri foarte importante UE-SUA”, a declarat Ioan Enciu.


Europarlamentarul social-democrat a atras atentia ca, sub pretextul necesitatii combaterii terorismului, s-a ajuns la o amploare fara precedent a colectarii de date, incalcandu-se astfel standardele juridice europene si drepturile fundamentale ale cetatenilor.


“Exista probe care atesta supravegherea in masa a cetatenilor, dar si a institutiilor Uniunii Europene, prin acces la retelele de telefonie si internet. Dezvaluirile din ultima jumatate de an au periclitat grav increderea ce a stat la baza relatiilor transatlantice, dar si increderea cetatenilor UE in capacitatea propriilor guverne si a forurilor europene de a le apara drepturile. De aceea, Parlamentul European condamna in modul cel mai categoric colectarea la scara larga si nediferentiata a datelor strict personale, incalcandu-se astfel nu doar dreptul la viata privata, ci si notiuni ce stau la temelia unei societati democratice, precum prezumtia de nevinovatie, libertatea presei ori neutilizarea informatiilor in confruntari politice.


Cei care am trait intr-un regim dictatorial stim bine ce inseamna sa te simti, clipa de clipa, supravegheat. Aici nu mai e vorba de lupta anti-terorista ori de o problema de securitate nationala, ci de un atentat grav la siguranta cetateanului. In aceste conditii, pozitia forului europarlamentar este foarte clara: SUA trebuie sa interzica activitatile secrete de supraveghere in masa. Altfel, relatiile bilaterale se vor deteriora accelerat, fapt reflectat deja prin suspendarea partiala a Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii”, a subliniat Ioan Enciu.


Reprezentantul PSD in Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a precizat ca e nevoie de o ancheta aprofundata a abuzurilor de pana acum, de o reforma a cadrului european privind securitatea informatica si protectia datelor, precum si de o revizuire a cadrului national din fiecare stat membru referitor la controlul democratic al activitatii serviciilor de informatii. “Dupa cum atrage atentia raportul votat ieri, competenta nationala privind problemele de spionaj si securitate nationala nu exclude o competenta paralela, proprie a UE privind securitatea sa interna”, a punctat europarlamentarul Ioan Enciu.








Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii