Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Initiativa cetateneasca" "Un instrument de democratie directa, nu o dezamagire"

ro

28 Jan, 2010 21:55 1382 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

V. Boştinaru despre "iniţiativa cetăţenească": "Un instrument de democraţie directă, nu o dezamăgire"
    
Bruxelles, 28 ianuarie 2009  

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de implementarea "iniţiativei cetăţeneşti", în cadrul dezbaterii din cadrul Comisiei de petiţii a Parlamentului European (PETI) a Cărţii verzi a Comisiei Europene referitoare la iniţiativa cetăţenească. Boştinaru, coordonatorul socialiştilor şi democraţilor europeni din PETI, consideră că cetăţenii europeni trebuie asiguraţi că acest instrument de democraţie directă nu va aduce dezamăgire, eurodeputatul venind cu propuneri în acest sens.

El a subliniat că "Iniţiativa cetăţenească" nu trebuie să fie un exerciţiu steril; pentru a se evita acest lucru, consideră Victor Boştinaru, este necesară evaluarea admisibilităţii iniţiativei încă de la început  (înainte de strângerea semnăturilor) şi nu la sfârşit, după cum s-a preconizat prin raportul Kaufman al Parlamentului European. 

"O asemenea verificare ex-ante are menirea de a asigura cetăţenii că nu transformăm acest instrument de democraţie directă -care are ca obiectiv apropierea europenilor de mecanismul decizional al Uniunii Europene-, într-un de dezamăgire a oamenilor", a declarat Boştinaru.

De asemenea, potrivit eurodeputatului social-democrat, trebuie: definite exact şi detaliat domeniile în care iniţiativa poate fi lansată şi în care nu; stabilite riguros criteriile de admisibilitate, pentru a fi clare cetăţenilor; stabilit  impactul iniţiativei asupra CE şi PE, inclusiv ca tip şi timp de reacţie.

Tratatul de la Lisabona prevede introducerea unei "iniţiative cetăţeneşti" prin care cel puţin 1 milion de cetăţeni europeni, dintr-un număr semnificativ de state membre, pot solicita Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative. Astfel, cetăţenii vor participa în mod direct la exercitarea autorităţii Uniunii Europene, fiind implicaţi pentru prima dată în mod direct în procesul legislativ european.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii