Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu si Renate Weber cer Comisiei Europene interzicerea cianurilor in minerit

ro

03 Oct, 2011 16:32 1608 Marime text
La initiativa eurodeputatelor Daciana Sarbu (PSD) si Renate Weber (PNL), 16 parlamentari din diferite tari europene, reprezentand toate grupurile politice importante din PE, critica atitudinea Comisiei Europene in privinta mineritului cu cianuri. Intr-o scrisoare comuna, deputatii solicita CE explicatii cu privire la lipsa de reactie a acestui for fata de rezolutia PE privind interzicerea cianurilor in minerit, atitudine care incurajeaza Guvernul Romaniei sa poarte discutii despre aprobarea proiectului minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana.

"Suntem dezamagiti de lipsa de reactie a Comisiei Europene si credem ca efectul acestei atitudini a fost chiar incurajarea dezvoltarii mineritului cu cianuri in UE. Sfidand rezolutia Parlamentului European, care solicita statelor membre sa nu sustina astfel de proiecte, guvernul Romaniei este gata sa aprobe constructia, la Rosia Montana, a unui proiect minier bazat pe cianuri, care ar prezenta o amenintare serioasa la adresa mediului", afirma eurodeputatii in cadrul apelului.

Daciana Sarbu si Renate Weber au fost co-autoare ale rezolutiei anti-cianuri adoptate de Parlamentul European in mai 2010, cu sprijinul tuturor grupurilor politice.

"Dupa cum stiti, rezolutia, sustinuta de o larga majoritate de europarlamentari de la toate grupurile politice, subliniaza riscurile grave ale tehnologiilor bazate pe cianuri si exprima ingrijorarea noastra in legatura cu potentialul unor accidente. Mai mult, caracterul transfrontalier al acestor riscuri este, in opinia noastra, argumentul principal pentru necesitatea de a se actiona la nivelul intregii UE. Parlamentul European a exprimat o solicitare foarte clara catre Comisie, de a veni, pana la finalul anului 2011, cu o propunere de interzicere completa a utilizarii tehnologiilor miniere bazate pe cianuri in Uniunea Europeana", atrag atentia semnatarii scrisorii.

"Suntem profund ingrijorati de faptul ca, in absenta unei propuneri de interdictie din partea CE, asemenea proiecte miniere care prezinta riscuri ridicate pentru mediu continua sa fie aprobate. Cu tot respectul, va cerem sa ne explicati de ce Comisia Europeana nu a raspuns pozitiv solicitarii Parlamentului European in privinta unei interdictii generale a utilizarii cianurilor in minerit si de ce, in

ciuda caracterului transfrontalier al riscurilor implicate, Comisia nu a propus masurile adecvate, la nivel european, pe care noi le consideram necesare", solicita eurodeputatii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Norbi 03 Oct, 2011 12:29 A avut reactie Comisia Europeana, au declarat ca normele europene in vigoare (a se citi masuri adecvate la nivel european) asigura protejarea mediului. Si ca mineritul cu cianuri e cea mai buna si sigura metoda disponibila.