Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Pentru un raspuns european mai eficient in fata dezastrelor naturale

ro

17 Sep, 2013 10:52 1156 Marime text
COMUNICAT DE PRESA

Corina Cretu: Pentru un raspuns european mai eficient in fata dezastrelor naturale

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședintele Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European, a prezidat, la Bruxelles, dezbaterea din cadrul acestei comisii pe tema perspectivelor europene privind construirea rezistentei comunitatilor in fata catastrofelor naturale, cu participarea Kristalinei Georgieva, comisarul european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns la Criză, si a Margaretei Wahlström, Reprezentant Special al Secretarului General al Organizatiei Natiunilor Unite pentru reducerea riscului de dezastre.

"In fata efectelor tot mai grave ale schimbarilor climatice, e nevoie de o reducere a birocratiei si de o restructurare a Fondului European de Solidaritate, pentru a putea asigura interventii prompte in caz de calamitati naturale, pentru ajutorarea victimelor si pentru a consolida capacitatea autoritatilor si a comunitatilor locale de a face fata altor dezastre. Exista regiuni predispuse la inundatii, precum cele din ultimele zile din Romania, sau alunecari de teren si cutremure, asadar eforturile trebuie focalizate pentru a impiedica noi pierderi de vieti omenesti si pagube materiale", a declarat Corina Cretu.

Comisarul european Kristalina Georgieva a subliniat ca, in urma demersurilor Guvernului roman si al apelului de vineri al europarlamentarului Corina Cretu, Comisia Europeana se afla in contact cu autoritatile romane pentru a oferi suport in atenuarea efectelor inundatiilor din estul tarii.

"Conform estimarilor , peste 1 milion de oameni si-au pierdut viata in ultimul deceniu, in lume, din cauza dezastrelor naturale. Iar Uniunea Europeana este din ce in mai afectata de inundatii catastrofale, cum au fost si cele din mai si iunie anul acesta, in centrul Europei. Avem nevoie de un sistem coordonat de raspuns la dezastre. Reinnoiesc propunerea de restructurare a Fondului de Solidaritate pe bazele modelului bugetar pentru ajutor umanitar in cazul situatiilor de urgenta in afara UE. Nu e normal ca Uniunea Europeana sa aiba un sistem mai eficient de interventie in tari terte decat pentru ajutorarea statelor membre. De aceea, se impune o reformare a capacitatii europene de gestionare a raspunsului la dezastre naturale, axata pe solidaritate, promptitudine si preventie, prin reducerea vulnerabilitatii comunitatilor locale", a atras atentia europarlamentarul Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii