Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Crețu - "PDL a intrat în panică, pentru că audierea din Parlamentul European va dezvălui modul abuziv şi iresponsabil în care guvernează"

ro

22 Jan, 2012 18:04 1046 Marime text
Am urmărit azi cu neplăcere intervenţiile publice ale premierului Emil Boc şi ale altor lideri ai PDL, care, în loc să dea răspunsuri revendicărilor legitime ale cetăţenilor care îşi manifestă nemulţumirile în stradă, inventează, ca în vremuri pe care le credeam uitate, „duşmani ai poporului".

Da, PSD a propus o audiere publică în Parlamentul European, destinată dezbaterii situaţiei politice, economice şi sociale din România. Este o procedură democratică, legală şi legitimă, şi astfel de audieri au avut drept subiect toate ţările membre. Nicio clipă nu s-a pus problema blocării fondurilor europene ca urmare a acestei audieri. Spusele domnului Emil Boc sunt o minciună, un exemplu de laşitate politică.

Neprofesionalismul, indolenţa şi proasta administrare a treburilor ţării, toate încarnate de PDL, au dus, recent, la încetarea plăţilor din fonduri europene. Nici până acum guvernul condus de Emil Boc nu a dat o explicaţie coerentă acestui grav incident, şi nimeni nu şi-a sumat răspunderea pentru această gravă atingere adusă interesului naţional. În schimb, PSD este demonizat pentru că a propus această procedură, care serveşte interesul naţional.

Nu este în logica interesului naţional dorinţa noastră de a acea o democraţie stabilă şi funcţională? Nu este în logica interesului naţional dorinţa noastră de a vedea că guvernul şi preşedintele României respectă prevederile politice ale Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană? Nu este în logica interesului naţional ca România să devină cu adevărat un stat funcţional, care să ofere cetăţenilor ei o viaţă demnă? Nu este în logica interesului naţional să folosim instrumentele democratice ale Uniunii pentru a schimba în bine societatea şi politica autohtone? Eu cred că da!

Cred că PDL a intrat în panică, pentru că această audiere va scoate la iveală modul abuziv şi iresponsabil în care guvernează, dispreţul lor faţă de lege şi de Constituţie, ne-respectarea criteriilor politice ale aderării, încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, clientelismul şi ridicarea corupţiei la rangul de putere în stat. Toate acestea ne fac să alăturăm numele lui Traian Băsescu de cel al lui Viktor Orban şi să considerăm că situaţia României este practic identică aceleia din Ungaria. Avem suficiente argumente pentru a ne susţine poziţia şi afirmaţiile.

PSD este un partid responsabil şi a dovedit acest lucru în anii în care s-a aflat la guvernare. Este un partid cu profunde convingeri europene, care crede sincer că nicio discuţie nu poate fi interzisă, sub niciun pretext, că are datoria de a face toate demersurile interne şi externe în deplină transparenţă. Nu am discutat în spatele uşilor închise, aşa cum au făcut nu mai departe de sâmbătă seara, la Cotroceni, Traian Băsescu, Emil Boc alţi lideri ai PDL cu secretarul general al Partidului Popular European. Am spus deschis ce avem de spus şi vom face acest lucru, indiferent de ceea ce cred PDL şi liderii lui.

Aroganţa şi tupeul nu sunt cele mai bune instrumente de guvernare. În ciuda nemulţumirii sociale în creştere, în ciuda demonstraţiilor care nu încetează de opt zile, PDL şi Guvernul Boc ne răspund tuturor cu aroganţă şi cu un tupeu greu de suportat. Este momentul să revină la realitate: au făcut din România o ţară problemă pentru UE, care se alătură Ungariei. Nu spusele noastre au făcut apropierea, ci faptele lor. Bruxellesul are suficiente probleme şi fără proasta guvernare şi comportamentul totalitar al guvernanţilor de la Bucureşti. Şi îşi va face auzită vocea cu fermitate şi determinare, indiferent de câţi duşmani ai poporului inventează guvernarea de la Bucureşti.

PSD va spune deschis ce are de spus la audierea publică din Parlamentul European şi speră că PDL şi Emil Boc vor înţelege ceva din ceea ce li se întâmplă acum. Dacă vor să servească interesul naţional. Dar avem serioase îndoieli că ştiu ceva despre interesul naţional şi despre cum se promovează el.

Corina Creţu,
Vicepreședinte al PSD
Vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii