Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu a cerut UE sa intervina pentru apararea democratiei in Romania si Ungaria

ro

19 Jan, 2012 17:30 931 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, a condamnat, in plenul Parlamentului European, pasivitatea vinovata a Uniunii Europene fata de regimurile populist-discretionare din Romania si Ungaria. Corina Cretu a cerut institutiilor europene sa-si arate solidaritatea cu demonstratiile pro-democratice din Romania si sa someze autoritatile sa respecte drepturile cetatenilor, inclusiv acela la o viata decenta.

"Este a sasea zi in care, in Romania, au loc, in zeci de orase, demonstratii de masa, la care mii de cetateni cer demisia presedintelui si a unui guvern incompetent si sfidator, care manifesta repetate derapaje anti-democratice, profitand de pasivitatea vinovata a Uniunii Europene", a declarat Corina Cretu.

Vicepresedintele PSD a subliniat - in cadrul dezbaterii de la Strasbourg, la care au participat premierul maghiar Viktor Orban si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso - ca "actuala criza economica nu poate fi folosita ca pretext pentru a stimula un populism daunator pentru democratia europeana, pentru ca, pe temelia acestui populism, se cladesc regimuri cu evidente tente discretionare". Corina Cretu si-a exprimat ingrijorarea privind ingradirea, in Ungaria, a libertatii presei, a institutiilor statului, a opozitiei politice si a drepturilor cetatenilor.

"Retorica dumneavoastra extremista ameninta si stabilitatea regionala, prin implicatiile asupra convietuirii etnice din tarile invecinate", i-a transmis europarlamentarul roman sefului guvernului maghiar. "As aprecia daca premierul Orban ne-ar spune in ce masura aproba si incurajeaza cererile autonomiste care vin obsedant din partea unor membri ai familiei politice din care face parte - Partidul Popularilor Europeni. Ne-am straduit in ultimii 20 de ani sa intram in Uniunea Europeana si sa construim stabilitate in regiune si dumneavoastra ar trebui sa continuati aceasta opera, nu sa-i premiati si sa oferiti trambuline celor care promoveaza ura etnica. Pentru ca regiunea noastra nu-si poate permite sa redevina butoiul cu pulbere al Europei", a declarat Corina Cretu.

Vicepresedintele PSD considera ca situatia din Romania, Ungaria si Bulgaria demonstreaza ca derapajele anti-democratice devin o regula in regiune. "Uniunea Europeana nu poate depasi aceasta etapa critica a existentei sale, daca nu intervine ferm pentru salvarea democratiilor est-europene, amenintate de dreapta populista care, falimentara guvernamental, are acum un singur obiectiv: cramponarea de putere cu orice pret, inclusiv acela al sacrificarii democratiei", a precizat europarlamentarul Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii