Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutorul UE pentru lucrătorii disponibilizaţi menţinut în 2014-2020

ro

11 Dec, 2013 21:50 1353 Marime text
Ajutorul UE pentru lucrătorii disponibilizaţi va fi menţinut în 2014 - 2020, fiind extins la noi categorii de lucrători, cum ar fi independenţii şi cei cu contracte pe perioadă determinată, conform unui acord aprobat de plen miercuri. Programul intră în vigoare la 1 ianuarie 2014.

"Rata de reintegrare a celor ca au utilizat Fondul european de ajustare la globalizare este de 48%, conform estimărilor Comisiei Europene. Parlamentul a luptat cu guvernele statelor membre să păstreze fondul pentru perioada 2014 - 2020. Cu toate acestea, sper că în ciuda scăderii de la 3,5 miliarde la 1,05 miliarde, va fi suficient", a spus raportorul Marian Harkin (ALDE, IE).

Mai multe categorii

La insistenţele Parlamentului, Fondul european pentru adaptarea la globalizare (EGF) va fi folosit şi pentru a ajuta oamenii care îşi pierd locul de muncă din cauza crizei economice (această măsură s-a aplicat din 2009 până în 2011), alături de scopul său principal de a minimiza impactul globalizării. Pragul minim pentru activarea EGF este de 500 de disponibilizări.

Mai mult, noi categorii de lucrători vor fi eligibile pentru ajutorul EGF, cum ar fi cei cu contracte de muncă pe perioade determinate, lucrătorii temporari şi independenţii.

Ajutor pentru şomerii tineri

Conform textului rezultat din negocieri şi datorită Parlamentului, ajutorul EGF se poate aplica temporar şi tinerilor şomeri care nu sunt implicaţi în programe de formare sau educaţionale, cu condiţia ca aceştia să provină din regiuni unde au loc disponibilizări.

Ratele de co-finanţare

Ajutorul EGF se adaugă contribuţiilor statelor membre, pentru a co-finanţa măsuri care să permită muncitorilor disponibilizaţi să se întoarcă pe piaţa muncii, dar nu trebuie să înlocuiască în niciun caz indemnizaţiile de şomaj naţionale.

La insistenţa Parlamentului, contribuţia EGF poate ajunge la 60% din costul măsurilor, cum ar fi asistenţa pentru căutarea unui loc de muncă, formare profesională şi fondarea unor afaceri. Comisia Europeană a propus iniţial limitarea contribuţiei UE la 50%.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii