Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seminar de interpretare a naturii cu titlul „Oferind lumii noi perspective”

ro

18 Apr, 2012 15:46 1257 Marime text

The project “Interpretative Trails on the Ground - Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)” is funded by the European Union through the Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”

COMUNICAT DE PRESĂ
Data: 18 aprilie 2012


Seminar de interpretare a naturii  cu titlul „Oferind lumii noi perspective”

Pe data de 20-21 Aprilie 2012, se va desfăşura în Varna, Bulgaria, seminarul regional “Cum să interpretăm natura Mării Negre”, seminar ce va reuni organizaţii neguvernamentale si experţi, iubitori de natură şi alte persoane care activează în domeniul protecţiei mediului din şase ţări riverane Mării Negre.
Evenimentul este organizat de Black Sea NGO Network BSNN (www.bsnn.org), organizaţie de mediu din Bulgaria, şi face parte din cadrul proiectului “Interpretative Trails on the Ground - Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”, finanţat de UE prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”.
Partenerii proiectului sunt organizaţiile neguvernamentale: ONG Mare Nostrum Constanţa România, filiala Black Sea a Ukrainian Environmental Academy of Science din Odessa, Ucraina,  Foundation for Sustainable Development din Cahul, Moldova, şi Black Sea EcoAcademy din Batumi din Georgia. Proiectul include activităţi dedicate managementului şi conservării ariilor naturale protejate la scară regională.

Cursul de instruire din Varna, Bulgaria va ajuta experţii şi pe cei ce activează în domeniul mediului să creeze trasee turistice în zonele naturale protejate.

Ce înseamnă de fapt interpretarea naturii?
Interpretarea naturii reprezintă un răspuns la creşterea rapidă a turismului în natură şi un instrument eficient în valorificarea potenţialului natural. Agenţiile de turism au devenit conştiente de creşterea interesului pentru natură şi viaţa sălbatică şi de aceea oferă o gamă variată de oferte bazate pe latura recreativă a naturii. Deschiderea ariilor protejate, cât şi a parcurilor naturale către public oferă custozilor posibilitatea de a reduce prin educaţie riscul unui comportament inadecvat al turiştilor faţă de capitalul natural. Metoda interpretării naturii este extrem de răspândită ca fiind o activitate educaţională extrem de interactivă şi eficientă.
Ţinta proiectului

Scopul proiectului este acela de a crea trasee interpretative în ariile protejate din regiunea Mării Negre. Titlul dat traseelor oferă vizitatorilor semnificaţia personală a naturii. Aceste trasee reprezintă rute în cadrul ariilor protejate care cuprind elemente naturale specifice explicate turiştilor. Aceste elemente pot reprezenta specii de plante şi animale specifice, specii ameninţate, pe cale de dispariţie, aspecte legate de habitate, cântecele păsărilor, etc. Fiecare traseu poate include 20 sau mai multe puncte care vor fi descrise în detaliu.

Tour operatorii din zona Mării Negre, mai ales din zonele de coastă, pot răspunde astfel cererilor în creştere de oferte de vacanţă bazate pe atracţiile naturii. Pentru moment, aceste atracţii nu constituie o pondere mare pe piaţă. Vorbind de exploatarea resurselor naturii în mod durabil, se pare că operatorii de turism din domeniul privat, cât şi agenţiile guvernamentale de mediu, au un obiectiv comun, şi anume să ofere  posibilitatea de a te bucura de mediul înconjurator având în acelaşi timp grijă de a proteja natura de orice formă de degradare. Realizarea unui echilibru între a ne bucura de natură şi a o proteja în acelaşi timp, rămâne însă o adevărată provocare.
În cadrul seminarului,
Participanţii se vor familiariza cu principiile interpretării naturii, vor cunoaşte conceptele de învăţare şi li se vor prezenta exemple de bună practică din lumea întreagă. Participanţii vor avea ocazia să aplice toate aceste informaţii în ţările proprii, să-şi împărtăşească idei de trasee şi viitoare proiecte. Organizatorii au în vedere elaborarea unui proiect de traseu pentru fiecare ţară participantă. O excursie cu o clasă de copii pentru descoperirea Shoumensko Plateau Nature Park şi o interpretare în aer liber a sit-ului “traseul de poveste” va încheia evenimentul. Odată cunoscută interpretarea corectă a naturii, fiecare va putea să dezvolte situaţii de caz, programe noi şi trasee turistice în natură.
Durata proiectului este de doi ani, iar costul său total este de 396 912.00 euro. Motto-ul proiectului este “Natură fără frontiere”, iar adresa de website www.trails.bsnn.org. Scopul acestui proiect este de a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mediul natural în zona litorală şi a problemelor aferente, incluzând aici interacţiunea umană şi efectele acesteia.

· Interpretarea naturii este un termen definit încă de la finele anilor 1950. Definiţiile termenului se referă la o prezentare interactivă a informaţiilor, cu scopul de a evidenţia semnificaţii şi interacţiuni între aspectele mediului înconjurător
· Utilizarea metodei de interpretare a naturii a devenit o tehnică de management răspândită în rândul custozilor parcurilor naturale şi a devenit un capitol important în cadrul disciplinelor de management al resurselor naturale

Cu stima,
Roxana Gemai
Responsabil PR
ONG Mare Nostrum

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii