Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie de reautorizare a Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda

ro

29 Apr, 2010 19:04 1386 Marime text


COMUNICAT DE PRESA

Ceremonie de reautorizare a Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda


Astazi 29.04.2010, a avut loc ceremonia de reautorizare a Unitatilor 1 si 2  de la CNE Cernavoda pentru operare si mentenanta in urmatorii 3 ani.

Autorizatiile de functionare si mentenanta pentru Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda cat si autorizatia pentru sistemele de management al calitatii sunt eliberate de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in conformitate cu strategia de autorizare stabilita in sedinta CNE Cernavoda/CNCAN din 14.01.2010.

Autorizatiile au fost inmanate conducerii SNN SA de catre Presedintele CNCAN, doamna Vajda Borbala.

Ceremonia a avut loc in prezenta Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, domnul Tudor Serban cu participarea reprezentantilor SN Nuclearelectrica SA, CNCAN si ai Agentiei Nucleare si petru Deseuri Radioactive.

Autorizatiile sunt emise in baza unei documentatii de securitate nucleara  intocmita pentru fiecare unitate in parte. In cadrul acestor documentatii au fost analizate modificarile de proiect realizate in centrala pe perioada de valabilitate a autorizatiei precedente, stadiul de realizare a programelor pe centrala, evenimente semnificative in exploatare etc.

Gradul inalt de indeplinire a acestor cerinte de securitate nucleara, atesta performanta centralei nucleare de la Cernavoda si conformitatea cu standardele nationale si internationale cu privire la protectia personalului de operare, a populatiei si a mediului inconjurator.

Unitatea 1 de la CNE Ceranvoda a intrat in exploatare comerciala la data de 2 decembrie 1996 si a inregistrat rezultate deosebite pe toata durata de functionare din punct de vedere al respectarii cerintelor de securitate nucleara si al performantei, inregistrand un factor de capacitate mediu de aproximativ 90%, in timp ce Unitatea 2, care functioneaza de la data de 5 octombrie 2007 a avut in fiecare an un factor de capacitate mediu de peste 90%. In anul 2009, rezultatele deosebite obtinute de Unitatea 1, au plasat-o pe pozitia 1 in topul centralelor CANDU din lume, cu un factor de capacitate de 100,1%, conform datelor statistice sumarizate de MCGraw Hill Companies si publicate in revista Platts Nucleonics, in luna februarie 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii