Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou proiect cultural la Muzeul Callatis Sa descoperim istoria Dobrogei

ro

02 Oct, 2012 22:05 2372 Marime text
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu: Liceul teoretic Callatis, Colegiul economic Mangalia și Liceul tehnologic Ion Bănescu, au demarat un nou proiect cultural intitulat: SĂ DESCOPERIM ISTORIA DOBROGEI. Proiectul se derulează pe o perioadă de patru ani, iar prima dintre activități o reprezintă excursia de documentare la muzeul și cetatea Histria, organizată pentru ziua de joi, 4 octombrie 2012.

Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC, a făcut următoarele precizări: "Noul proiect cultural - SĂ DESCOPERIM ISTORIA DOBROGEI - este un proiect deosebit de amplu, în sensul că, pe lângă numeroasele activități planificate, alături de Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, parteneri sunt și toate cele trei licee din localitatea noastră: Liceul teoretic Callatis, Colegiul economic Mangalia și Liceul tehnologic Ion Bănescu. Împreună cu priaarul Mangaliei, Cristian Radu, am inițiat acest proiect din dorința de a consolida cunoștințele elevilor referitoare la istoria teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră.

Principalele obiective stabilite în proiect sunt următoarele: organizarea de lecții deschise la Muzeul Callatis; organizarea de excursii la muzeele și monumentele istorice din Dobrogea; colaborarea cu toate cele trei licee pentru organizarea de colocvii și simpozioane pe diverse teme de istorie; participarea elevilor la vernisarea expozițiilor temporare și la orice alte manifestări culturale organizate la muzeu; participarea elevilor la cercetările arheologice sistematice sau preventive din zona Mangaliei și la operațiunile de restaurare și conservare desfășurate de specialiștii muzeului.

Așadar, pentru că vremea este încă destul de bună, am decis să începem cu organizarea unor excursii de documentare la muzeele și monumentele istorice din Dobrogea, urmând ca, în perioada anotimpului rece, să insistăm mai mult pe lecții deschise, simpozioane și diverse alte manifestări cultural-științifice.

În ziua de 4 octombrie mergem la Histria, cel mai vechi oraș construit pe teritoriul României. Cetatea Histria a fost întemeiată la jumătatea secolului al VII-lea a.Chr. de coloniștii greci veniți din Milet. Timp de peste 13 secole, la Histria s-au construit: cinci ziduri de apărare, temple și altare grecești, terme romane, basilici creștine, locuințe de mari dimensiuni etc. Cu prilejul acestei prime excursii, elevii vor putea vedea ruinele construcțiilor antice menționate, dar și muzeul de la Histria."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii