Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:58 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii din România încep postul Ramazanului

ro

20 Jul, 2012 01:27 871 Marime text

Cei aproximativ 100. 000 de credincioşi musulmani din România vor intra vineri dimineaţă (20 iulie), odată cu ivirea zorilor, în postul de primenire spirituală morală şi trupească al celei de-a de a noua luni a anului islamic ( higiri ) considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna postului, a Coranului, a iertării - Ramazan.

" Postul şi respectiv luna sfântă Ramazan durează 30 de zile, perioadă în care musulmanii practicanţi se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală "

Pe întreaga perioadă a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la ivirea zorilor şi până la apusul soarelui, pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de aceiaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime, sau a gândurilor, necurate de orice natură, în general fiind căutată pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu semenii, indiferent de religie, conştienţi fiind că doar astfel pot obţine mântuirea din partea lui Allah Atotputernicul".

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, începând în fiecare dimineţă cu citirea Coranului, urmat de predici ale imamilor, la care participă şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teravih, cu participarea enoriasilor din comunitate.

Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă In Coranul se mentioneaza -(Bakara 2/183 "O, voi cei care credeţi, v-a fost statornicit vouă Postul (As-Siyam), aşa cum le-a fost prescris şi celor dinaintea voastră - Poate că veţi fi cu frică". Bakara 2/185 "Luna Ramazan,este luna în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept şi Îndreptar {Al Furqan}. Şi oricare dintre voi care este prezent în această lună, să o ţină ca Post, iar cel care este bolnav ori în călătorie (să postească) un număr (egal) de alte zile. Allah vă voieşte uşurarea, nu vă voieşte împovărarea şi să împliniţi acest număr şi să-L preamăriţi pe Allah, pentru că vă călăuzeşte pe calea cea bună. Poate că veţi fi mulţumitori!." Profetul Munammed spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid si diavolii sunt incatusati.
În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi), celebrată anul acesta în noaptea de 14/15 august. În această noapte a inceput sa fie revelata Cartea Sfântă, Coranul iar tot aceasta noapte este mai buna - benefica decat o mie de luni.

Luna Ramazan se va încheia în noaptea de 18 august, iar a doua zi vor debuta cele trei zile de sărbătoare - Ramazan Bayram.

Muftiatul Cultului Musulman din România, Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat adreseaza tuturor musulmanilor „Ramazan Ayi Hayrli ve Mübarek Olsun!" si se roaga la bunul Allah ca postul si toate rugaciunile sa fie acceptate.

Secretar Eparhial,

Memis Octai

Ti-a placut articolul?

Comentarii