Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - SP Constanta

ro

17 May, 2012 19:07 4430 Marime text

Comunicat de presă referitor la colaborarea interinstituţională dintre Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă şi Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa

în vederea reducerii riscului de recidivă a persoanelor liberate condiţionat

Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă au finalizat cu succes în data de 17 mai 2012 cea de-a doua aplicare a programului „Reducerea Riscului de Recidivă după închisoare (RRR)".

Programul RRR a fost implementat pentru prima dată în judeţul Constanţa, în perioada ianuarie - aprilie 2011, iar colaborarea dintre penitenciar şi probaţiune a fost una reuşită în contextul în care în derularea acestui program s-au implicat şi alte instituţii din comunitate, semnatare ale protocolului de colaborare interinstituţională.

Programul RRR este un program care se aplică în comun de către serviciul de probaţiune şi penitenciar, având ca grup ţintă persoanele private de libertate care urmează să fie liberate condiţionat. Prima etapă a acestui program se desfăşoară în penitenciar şi are drept scop pregătirea pentru liberare a deţinuţilor care urmează să se reîntoarcă în comunitate. Ulterior liberării, în etapa de asistenţă post-penală, programul este continuat de serviciul de probaţiune.

Cea de-a doua aplicare a acestui program s-a încheiat prin sesiunea „Piaţa", care reprezintă atât punctul final al pregătirii pentru liberare al deţinuţilor, realizată în penitenciar, cât şi punctul de pornire al etapei de asistenţă post-penală ce se acordă de către serviciul de probaţiune, după ieşirea din penitenciar. Sesiunea Piaţa are rol foarte important în atingerea scopului programului, întrucât facilitează contactul persoanei private de libertate cu instituţiile care pot fi o potenţială sursă de ajutor la care fostul deţinut poate apela ulterior liberării.

La sesiunea finală a programului au participat 10 persoane private de libertate din 13 selectate iniţial, alături de care au fost prezenţi reprezentanţi ai agenţiilor şi instituţiilor de incluziune socială: Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Prefectura Constanţa, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, Direcţia Publică Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Constanţa.

Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa

Persoană de contact: Consilier de probaţiune, Daniela MITEA

Telefon: 0241 612912

E-mail: probatiune.constanta@just.ro.

Informaţii de background

În cei peste 10 ani de activitate, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa a traversat mai multe etape de dezvoltare, gestionând în prezent arii de activitate destul de variate.

Serviciul de Probaţiune are ca atribuţii principale:

- punerea în executare a măsurilor educative şi a pedepselor neprivative de libertate, a căror executare a fost suspendată sub supravegherea serviciului de probaţiune,

- întocmirea referatelor de evaluare solicitate de organele de urmărire penală în faza de urmărire penală şi de instanţe în faza de judecată,

- acordarea de asistenţă în soluţionarea unor nevoi sociale, precum şi derularea de programe specializate de consiliere individuală şi de grup cu persoanele condamnate menţinute în stare de libertate ori aflate în penitenciar

- consilierea psihologică a victimelor unor infracţiuni.

Dezvoltarea serviciului de probaţiune a fost şi este posibilă numai prin colaborarea cu toate instituţiile din comunitate, fie că vorbim de instanţele de judecată, organele de urmărire penală, penitenciare, dar şi de celelalte instituţii publice sau organizaţii nonguvernamentale care s-au mobilizat în scopul comun de a preveni săvârşirea de infracţiuni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • enache daniel 09 Jul, 2018 15:17 vreau sa multumesc pe aceasta cale doamnei consilier Daniela Mitea pt efortul depus in munca de zi cu zi pe care o face cu noi cei care am fost condamnati cu suspendare sau eliberati conditionat , de fapt ii multumesc in numele meu , si ii urez mult succes pe viitor si cu mai putine persoane care au deaface cu legea .