Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INFORMARE DE PRESĂ - Ministerul Finantelor Publice

ro

22 Jul, 2014 14:22 1309 Marime text
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi informează contribuabilii persoane fizice asupra faptului că, până la data de 25.iulie.2014 inclusiv, au obligaţia să efectueze plata anticipată de 50% din impozitul pe veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală ,având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv pentru anul 2014. Până la aceeaşi dată contribuabilii au obligaţia plăţii primei tranşe din contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă acestor venituri.
Contribuabilii care realizează venituri de această natură datorează un impozit de 16% asupra venitului stabilit ca normă anuală de venit.
În ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate (în cotă de 5,5%), baza lunară de calcul a acesteia este valoarea anuală a normei de venit raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.
Menţionăm că persoanele care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv pot opta pentru determinarea venitului net anual în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.
Obligaţiile de plată anticipată pentru impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală sunt stabilite de către organul fiscal pe baza declaraţiei privind venitul estimat/normei de venit şi sunt comunicate contribuabilului prin decizia de impunere. Plata impozitului şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează în două rate egale, astfel: 50% până la data de 25.iulie.inclusiv şi 50% până la data de 25.noiembrie ,inclusiv.
Accesarea informaţiilor privind nivelul normei anuale de venit corespunzătoare unei camere de închiriat pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, aplicabile în anul fiscal 2014 pentru fiecare judeţ din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, se poate face utilizând link-ul: http://static.anaf.ro/static/10/Galati/Gl1 115.htm

Precizăm că plata impozitului şi a  contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizează aceste venituri, la trezoreriile unităţilor fiscale în a căror  rază teritorială aceştia îşi au domiciliul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii