Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MDRT - Precizari

ro

24 May, 2012 22:55 1092 Marime text

Urmare a articolului Amfitrioanele penale ale Elenei Udrea - sifonarea fondurilor europene, publicat în ediţia de atăzi, 23 mai, a publicaţiei Cotidianul, sub semnătura lui Marius Mina, în cadrul căruia se fac afirmaţii false referitoare la activitatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi care aduc grave prejudicii de imagine acestei instituţii, facem următoarele

PRECIZĂRI

Activitatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului se desfăşoară după reguli şi reglementări care prevăd mecanisme de verificare şi control aprobate şi verificate. În mod special, sistemul de verificare a eligibilităţii fondurilor europene nerambursabile gestionate de MDRT este stabilit prin proceduri de lucru auditate de Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi şi agreate de Comisia Europeană.

Procesul de rambursare a cererilor parcurge mai multe etape, pe mai multe niveluri, şi are următorul traseu:

- la nivelul Organismelor Intermediare din cadrul Agenţiilor de Dezvoltare Regionale care emit un aviz de plată;

- la nivelul Autorităţii de Management, pe bază de eşantion, în cadrul unei proceduri interne agreate, pentru acordarea autorizării de plată finală;

- la nivelul Autorităţii de Certificare şi Plată, instituţie care certifică sumele eligibile din Declaraţiile de cheltuieli, care funcţionează în cadrul Ministerului Finanţelor Publice;

- Autoritatea de Audit şi Auditul Comisiei Europene verfică, pe bază de eşantion, cheltuielile declarate de autorităţile naţionale către Comisia Europeană.

Prin urmare, mecanismul instituţional de autorizare şi plată a cheltuielilor nu permite unui singure persoane plata fondurilor europene nerambursabile către beneficiari. Mai mult, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este doar una dintre instituţiile implicate în procesul de verificare şi rambursare, lucru cunoscut de către toţi cei implicaţi în acest proces.

Aplicarea corecţiilor financiare pentru proiectele găsite cu nereguli se face în conformitate cu prevederile OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora (Anexa 1 şi 2), în care sunt prevăzute în mod explicit tipurile de sancţiuni şi modul de aplicare a acestora în funcţie de gravitate.

Printre aşa-zisele documente prezentate în sprijinul afirmaţiilor din articol sunt informaţii publice prezentate de minister şi care se referă la contracte de asistenţă juridică pentru reprezentare la Curtea de Arbitraj de la Paris, încheiate în anul 2008 şi care nu au nicio legătură cu activitatea de gestionare a fondurilor europene gestionate în cadrul Programului Operaţional Regional.

Totodată, precizăm că activitatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului se desfăşoară cu respectarea legislaţiei naţionale în vigoare, precum şi a prevederilor europene, iar angajaţii MDRT sunt funcţionari publici care au responsabilitatea gestionării fondurilor Uniunii Europene.

Pentru o corectă informare a publicului, recomandăm redacţiilor care au preluat articolul din Cotidianul şă opereze modificările necesare în conformitate cu cele prezentate mai sus.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii