Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita viceprim-ministrului Liviu Dragnea în Suedia

ro

12 Sep, 2013 12:52 1008 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a efectuat marţi, 10 septembrie a.c., o vizită de lucru la Stockholm în Suedia, unde a avut o serie de întrevederi cu oficiali ai instituţiilor suedeze care desfăşoară activităţi în domeniile gestionate de MDRAP.
 
La întrevederea cu Stefan Attefall, ministrul suedez al administraţiei publice şi locuinţelor, discuţiile s-au axat pe modelele de organizare administrativă şi pe proiectele de reorganizare ale celor două ţări.
O ţară care vrea să ofere servicii publice eficiente şi de calitate trebuie să-şi adapteze permanent sistemul administrativ la nevoile actuale şi reale ale societăţii. La fiecare 10-15 ani, este necesară o analiză serioasă a sistemului administrativ, care să spună unde şi cum trebuie operate schimbări.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
La rândul său, ministrul Attefall a apreciat că, în procesul de stabilire a competenţelor ce trebuie descentralizate, trebuie să existe o consultare şi o responsabilizare serioasă a autorităţilor locale şi că România ar putea beneficia de experienţa suedeză în domeniul descentralizării, pentru a evita problemele generate de descentralizarea excesivă. Ministrul suedez al administraţiei publice a răspuns pozitiv invitaţiei viceprim-ministrului Liviu Dragnea de a conduce o delegaţie suedeză în România, pentru a oferi sprijin şi expertiză în procesul de regionalizare-descentralizare.
 
Întâlnirea cu Anders Olin, director executiv la Institutul suedez pentru administraţie publică, a prilejuit discuţii legate de posibilitatea reînfiinţării, în România, a unui institut similar, ca instituţie specializată în formarea continuă a persoanelor care exercită funcţii în sistemul de stat.
 
Următorul punct pe agenda zilei a fost vizita la Stockholm Royal Seaport, delegaţiei române fiindu-i prezentat acest proiect major al municipalităţii de dezvoltare urbană durabilă şi competitivă de reconversie funcţională a unei zone industriale dezafectate. Proiectul face parte din strategia pentru 2030 şi din planul de urbanism al oraşului Stockholm. În implementarea proiectului, sunt luate în considerare tehnologii noi de reciclare şi valorificare a deşeurilor, o bună parte din finanţare fiind destinată cercetării în domeniu, în strânsă colaborare cu mediul universitar. Potrivit reprezentanţilor proiectului, pentru demararea lui a fost nevoie să fie îndeplinite simultan următoarele condiţii: consens politic, misiune clar definită, trecerea terenului în proprietatea municipalităţii, colaborare bună şi responsabilităţi clare şi asumate de către toţi actorii implicaţi, deschidere pentru soluţii de dezvoltare sustenabilă.
 
Vizita la Stockholm a viceprim-ministrului Liviu Dragnea s-a încheiat cu întâlnirea cu Anders Knape, preşedinte al Asociaţiei Suedeze a Autorităţilor Locale şi Regiunilor, asociaţie ce reprezintă interesele a 290 de municipalităţi suedeze şi 20 de consilii judeţene. În cadrul întrevederii s-au discutat aspecte referitoare la oportunităţile şi mijloacele de colaborare dintre autorităţile locale şi regionale din cele două ţări. Astfel, la începutul anului 2014, Anders Knape a acceptat invitaţia viceprim-ministrului de a conduce vizita în România a unei delegaţii de aleşi locali şi potenţiali investitori suedezi, pentru întâlniri aplicate cu reprezentanţii structurilor asociative ale administraţiei publice centrale din România. De asemenea, s-a agreat de principiu susţinerea reciprocă în structurile Uniunii Europene, în special în cadrul Comitetului Regiunilor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii