Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania sprijina financiar Republica Moldova, pentru construirea gazoductului Iasi-Ungheni

ro

15 Nov, 2013 12:24 1104 Marime text
Romania acorda Republicii Moldova, in urmatorul an, o contributie financiara nerambursabila in valoare de pana la 5,289 milioane de euro, pentru cofinantarea conductei Iasi-Ungheni, care va conecta sistemele nationale de transport gaze din cele doua tari.
 
Viceprim-ministrul Romaniei, Liviu Dragnea, si viceprim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Lazar, au semnat joi, 14 noiembrie, contractul de finantare incheiat intre ministerele conduse de cei doi oficiali, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), respectiv Ministerul Economiei (ME).
 
„Dincolo de semnificatia economica a acestui contract semnat astazi, sunt doua semnificatii extrem de importante: una politică si una geostrategica. Este prima actiune concreta, prima alocare de fonduri pentru un proiect concret de la semnarea, in 2010, a acordului de asistenta financiara nerambursabila din partea Romaniei pentru Republica Moldova. Acest lucru inseamna ca actualul guvern are toata determinarea sa aloce bani pentru proiecte care pot contribui la dezvoltarea Republicii Moldova”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
 
Liviu Dragnea a precizat ca valoarea totala a proiectului este de 26,5 milioane de euro, din care 7 milioane de euro reprezinta contributia Uniunii Europene (UE), iar pentru partea Republicii Moldova, este vorba de 3 milioane de euro din partea UE si de cei peste 5,2 milioane de euro, pentru care a fost semnat joi contractul, bani care vor fi transferati de la MDRAP la ME. Lungimea gazoductului pe teritoriul Republicii Moldova este de 10,5 km, iar perioada de executie a contractului, intrat in vigoare la data semnarii, se incheie in decembrie 2014.
 
„Este un proiect foarte, foarte important pentru Republica Moldova, care ne va ajuta sa facem fata poate uneia dintre cele mai mari provocari pe care le avem. Republica Moldova este conectata si dependenta, practic, 100% in asigurarea consumului sau intern de gaze naturale dintr-o singura sursa si respectiv pentru noi exista acest obiectiv nu numai politic, ci si economic si social, sa consolidam securitatea energetica a Republicii Moldova prin asigurarea unei alternative reale", a subliniat viceprim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Lazar.
 
Contractul de finantare are la baza Acordul incheiat intre guvernele celor doua tari in anul 2010 privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova de Romania (cu modificarile si completarile ulterioare).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii