Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Prima dezbatere publică a membrilor Guvernului despre transparența guvernamentală a vizat societatea civilă

ro

15 Jan, 2016 15:25 1565 Marime text
Prima dezbatere publică a membrilor Guvernului despre transparența guvernamentală a vizat societatea civilă

 Guvernul României pune transparența și guvernarea deschisă printre prioritățile sale strategice, astfel că, la prima dezbatere publică tematică lansată, au răspuns invitației de a participa la o discuție practică despre aplicarea legislației în domeniu, un număr de peste 50 de lideri ai celor mai active organizații neguvernamentale și grupuri cetățenești de inițiativă. Evenimentul, organizat de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a avut loc joi, 14 ianuarie a.c., la sediul MDRAP.

Prin prezența miniștrilor Vasile Dîncu, MDRAP, și Violeta Alexandru, MCPDC, la prima dezbatere publică a membrilor Guvernului despre transparență guvernamentală, s-a avut în vedere demararea unei serii de consultări preliminare atât cu lideri ai societății civile, cât și cu specialiști. La dezbaterile difuzate în direct prin internet au fost prezenți și peste 20 de specialiști în aplicarea legii nr. 544/2001, legea liberului acces la informațiile de interes public și a legii nr. 52/2003, legea privind transparența decizională de la nivelul ministerelor. MCPDC va organiza separat, în 28 ianuarie 2016, o sesiune de discuții și formare cu toți specialiștii în transparență de la nivelul aparatului central.

Cei doi miniștri au asigurat partenerii neguvernamentali de faptul că nicio decizie privind amendarea cadrului legal (legile cadru sau/și normele metodologice) nu se va lua fără o amplă consultare atât cu specialiștii din instituții, cât și cu cei ai societății civile. Atât Vasile Dîncu, cât și Violeta Alexandru au subliniat eforturile demarate de a lucra în mod activ cu angajații instituțiilor publice pentru dezvoltarea capacității interne și pentru facilitarea unui schimb eficient de bune practici, tratându-le cu fermitate pe cele care arată o practică deficitară, indiferent de nivelul administrativ.

”Este nevoie mai mult ca oricând de o cultură a transparenței, a integrității în actul guvernamenal dar aceste valori se nasc prin practici implementate prin microreglementări  în fiecare instiuție. Este nevoie de o reformă  a administrației publice privind transparența”  a precizat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, în deschiderea întâlnirii publice „Dialog pentru o administrație publică transparentă și participativă”.

O parte importantă a opiniilor exprimate de reprezentanții societății civile care au luat cuvântul au indicat nevoia primordială de respectare a spiritului cadrului legal în materia transparenței și a accesului liber la informațiile de interes public. Unele intervenții au semnalat inoportunitatea modificării legilor și recomandând, la limită, modificarea normelor metodologice pentru legea nr. 544/2001 și elaborarea normelor pentru legea 52/2003. O altă parte dintre participanți au apreciat, însă, că nicio modificare a cadrului legal nu este dezirabilă și că, mai mult, poate determina un regres în sensul unei variante cu mult inferioare actualelor. Ei au insistat asupra accelerării eforturilor de pregătire a personalului din sistemul public, concomitent cu angajarea unei largi susțineri a întregului Cabinet.

Reprezentanții administrației centrale au subliniat necesitatea alocării de resurse pentru respectarea cadrului legal înțelegând prin acestea instruirea, standardizarea și coordonarea tututor autorităților administrative, în condițiile schimbărilor survenite în rândul funcționarilor însărcinați cu aplicarea legislației transparenței.

”Ne-am dorit foarte mult să ascultăm societatea civilă pentru a recepționa, în mod direct, un inventar al aspectelor disfuncționale din aplicarea legii și într-o serie de consultări cu specialiștii și practicienii, am început întâlnirea cu ONG-urile și vom continua să ne consultăm cu toate segmentele interesate astfel încât în soluția finală, a cărei asumare nu o tergiversăm, să se regăsească cât mai multe opinii și așteptări” a subliniat ministrul pentru consultare publică și dialog civic, Violeta Alexandru.

Mulțumim reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale pentru că au dat curs invitației  la prima masă rotundă și anunțăm că așteptăm opiniile tuturor celor interesați de îmbunătățirea legislației transparenței pe adresa noastră: secretariat.mcpdc@gov.ro, până la data de 15 februarie 2016.

În  spiritul transparenței și pentru a oferi posibilitatea cât mai multor reprezentanți/persoane interesate (din București dar mai ales din țară) să urmărească dezbaterea, toate opiniile prezentate în cadrul mesei rotunde cu tema: „Dialog pentru o administrație publică transparentă și participativă”  referitor la modificarea Legii nr. 544/2001 și a legii nr. 52/2003 pot fi vizionate pe youtube, la link

Dialog pentru o administrație publică transparentă și participativă, tema mesei rotunde a vizat dezvoltarea unui dialog activ cu societatea civilă alături de care s-a dorit identificarea dimensiunilor la nivelul cărora legislaţia în domeniu este necesar a fi îmbunătăţită. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii